Miskolcon átadták a szűrőcentrumot

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A miniszterelnök és a szakminiszter adta át hétfőn az európai uniós támogatással megvalósult Térségi Diagnosztikai Szűrőcentrumot.
A megelőzést előtérbe helyező központot a Semmelweis Kórház régi krónikus belgyógyászati épületének átalakításával és bővítetésével valósították meg, a Humánerőforrás Operatív Program keretében Egészségügyi Infrastruktúra fejlesztése az elmaradott régiókban komponens támogatásával. A projekt teljes költségvetése csaknem kétmilliárd forint volt, melyből 150 milliót a fenntartó városi önkormányzat biztosított. A megújult épület ugyan az idén áprilisban megnyitotta kapuit, a hivatalos átadást ma délután tartották.
A politikai hangvételű, ellenző bekiabálásoktól sem mentes ünnepségen dr. Koleszár Lajos , a kórház főigazgató főorvosa az épület múltjára, az évtizedek során változott számos profiljára utalva a jelenlegi beruházás, azaz a számos szűrővizsgálatnak otthont adó centrum jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy nyolcezer ember hal meg ma Magyarországon tüdőrákban, s mindössze kétezer embert tudnak a szűréseken kiemelni a szakemberek.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "a tervezés és a bátor cselekvés" példájaként utalt a Semmelweis Kórházra, mely a mára gondolva a gyermekeink, illetve szüleink, nagyszüleink sorsát is szem előtt tartotta, "hiszen számukra a legfontosabb az, hogy idejében jöjjön a segítség".
- Sokszor kérdezik, hogy mi a reform. Azt tudom önöknek mondani, hogy az a reform, amikor az ember képes befektetni a holnapba, az a reform, hogy beruházásokkal és fejlesztésekkel, eddigi
szokásaink megváltoztatásával létrehozunk egy új minőségű világot. A reform során a gyógyításról egyre inkább áthelyeződik a súlypont a megelőzésre. A kórházból a szakrendelésre vagy éppen a járóbeteg-ellátásra vagy a háziorvosi szolgáltatásokra. Minél közelebb vinni a megelőzést és a gyógyulást a hétköznapokhoz, a családokhoz, egyre több lehetőséget teremteni az alapellátásban és a szakellátásban - mondta a miniszterelnök.
Káli Sándor , Miskolc polgármestere a kórház dolgozóinak támogatásával a városban indult nagyszabású programra utalt beszédében, mellyel a prevencióra helyezik a hangsúlyt a szakemberek. Több alkalommal, a város különböző pontján, intézményében várták hétvégenként a miskolciakat a szűrővizsgálatokra. S mint utalt rá, az új centrum mindezek mellett a megye számára is bázisa lehet e tevékenységnek.
Az egészségügy átalakításának mottójára is utalva dr. Horváth Ágnes szakminiszter egyebek mellett a vizsgálatokon való részvétel, az egészségünkről való gondoskodás jelentőségét is hangsúlyozta, arra biztatva az embereket, hogy használják ki az itteni, modern infrastruktúrát, technológiát, az itt dolgozók szaktudását, és éljenek a lehetőséggel, hogy minél korábban felismerjék esetleges betegségeiket. A szalagok átvágása előtt a szakminiszter több évtizeden át végzett, kimagasló szakmai munkássága elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott dr. Koleszár Lajosnak.
A korszerű diagnosztikai eszközökkel felszerelt épületben számos vizsgálatot végeznek a szakemberek. Az elsők között a tüdőszűrés kezdte meg működését, e vizsgálat - beutaló nélkül - a 30 év fölötti lakosok számára évente kötelező, a névre szóló értesítővel pedig vizitdíjmentes. A rendelési idő hétfőtől péntekig reggel 7-től este 7 óráig tart, ebédidő nincs. A további vizsgálatokat folyamatosan nyitották meg.
A nőgyógyászati rákszűrés ugyancsak beutaló nélkül vehető igénybe. A vizsgálat célja a méhnyakrák korai felismerésére a 18-65 éves kor közötti nők számára, elvégzése évente legalább egyszer javasolt. Beutaló nélküli a bőrdaganat-szűrés, mely minden felnőtt lakos számára javasolt, különös tekintettel azokra, akiknek testén nagyszámú anyajegy található vagy akiknek a bőre az átlagosnál fehérebb.
A prosztatarákszűrés szintén beutaló nélküli, ez 50 év feletti férfiak számára javasolt, panaszmentesség esetén is. A szájüregi rák szűrése szintén beutaló nélküli vizsgálat, mely a 35 év fölötti lakosok számára ajánlott. Kiemelt rizikótényezők a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a nem megfelelő szájhigiéne. A vastag- és végbélrákszűrés - beutaló nélkül - az 50 év fölötti lakosok számára adott. Különösen ajánlott azoknak, akiknél egyeneságú rokonon már előfordult a betegség, illetve a székletritmus megváltozását, vagy a székletben vér megjelenését tapasztalja.
A beutaló nélküli csontsűrűség-vizsgálat a 40 év fölötti nők számára ajánlott, különösen a menstruáció elmaradása után.
Háziorovosi beutalóval vehető igénybe az EKG-vizsgálat, mely szív- és érrendszeri panaszok esetén ajánlott. A vizsgálatok - az értesítővel igénybevett tüdőszűrést leszámítva - vizitdíj-kötelesek. Az egy napon több vizsgálaton is résztvevők egyetlen vizitdíj befizetése mellett vehetik igénybe a szűrőcentrum szolgáltatásait.
2007-07-16 16:50
Forrás: Weborvos spitz.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag