Megvan a drogfüggés felelőse

Az agy ugyanazon területe felelős a túlevésért, az újdonság kereséséért, de például a droggfüggésért is kutatók szerint. Kimutatták: akik kevésbé érdeklődnek az étel iránt, nagyobb érdeklődést mutatnak a kokain iránt.

A Yale Egyetem Orvosi Karának kutatói idegsejtek olyan csoportját azonosították az éhség szabályozásáért felelős agyi területen, amelyek nem csak a túlevéssel állnak összefüggésben, hanem az olyan nem evéssel kapcsolatos viselkedésekkel is, mint az újdonságkeresés és a drogfüggőség. A Marcelo O. Dietrich és a magyar származású Horváth L. Tamás vezetésével végzett kutatás eredményeit a Nature Neuroscience június 24-i számában tették közzé.
A szakértők az elhízás, a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek elleni kezelések kifejlesztése érdekében egyre nagyobb figyelmet fordítanak a középagyban elhelyezkedő jutalmazási beidegződésekre, mert azt feltételezik, hogy ezekben a betegekben az élelmiszer a kokainhoz hasonló "kábítószerként" hathat. Dietrich azonban elmondta, hogy kutatásuk ellentmond ennek a közhiedelemnek.

Összefüggés van az étvágy és a kokain között

"Genetikai módszerekkel kimutattuk, hogy az étel iránti megnövekedett étvágy valójában az újdonságkeresés és a kokain iránti vágy csökkenésével jár együtt, viszont az élelmiszer iránti csökkent érdeklődés a magasabb kokainéhséget jelezheti előre" - számoltak be a kutatók.

Horváth és kutatócsoportja transzgenikus egerek két csoportját vizsgálta. Az egyik csoportban az étvágyat serkentő idegsejteket szabályozó egyik jelzőmolekulát iktatták ki a hipotalamuszban, a másikban pedig ugyanezeket a neuronokat manipulálták úgy, hogy szelektív módon pusztították ki a fejlődés során diftéria toxinnal. Az egerekben különféle nem invazív kísérletekkel mérték az újdonságra adott választ, a szorongást, valamint a kokainra adott reakciót.

Új nézőpont az elhízás kérdésében

"Kiderült, hogy azok az állatok, amelyek kevésbé érdeklődnek az élelmiszer iránt, nagyobb érdeklődést mutatnak az újdonságkereső viselkedések és a kokain iránt. Ez arra utal, hogy létezhetnek olyan emberek, akik soványak, mégis a jutalmazási áramkör fokozott motivációjával rendelkezhetnek. Ez egy összetett tulajdonság, amely a fejlődés során az alapvető táplálkozási áramkörök aktivitásából ered, ami később befolyásolja a felnőtt reakcióját a kábítószerekre és az újdonságokra" - magyarázta Horváth.

Horváth és munkatársai azt állítják, hogy az alapvető testműködéseket szabályozó hipotalamusz kulcsfontosságú a magasabb rendű agyi működések fejlődéséhez. A mostani kutatás ellentmond annak az általánosan elfogadott nézetnek, hogy az elhízás a jutalmazási idegi áramkör fokozott hajtóerejével függ össze. Az új eredmények szerint a jutalmazási aspektus akkor is lehet rendkívül magas, ha az alanyok nagyon soványak. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy néhány olyan ember, akit nem érdekel az étkezés, hajlamosabb lehet a kábítószer-függőségre.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban pénteken délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, helyenként alakulhat ki kisebb eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag