Megvan a drogfüggés felelőse

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az agy ugyanazon területe felelős a túlevésért, az újdonság kereséséért, de például a droggfüggésért is kutatók szerint. Kimutatták: akik kevésbé érdeklődnek az étel iránt, nagyobb érdeklődést mutatnak a kokain iránt.

A Yale Egyetem Orvosi Karának kutatói idegsejtek olyan csoportját azonosították az éhség szabályozásáért felelős agyi területen, amelyek nem csak a túlevéssel állnak összefüggésben, hanem az olyan nem evéssel kapcsolatos viselkedésekkel is, mint az újdonságkeresés és a drogfüggőség. A Marcelo O. Dietrich és a magyar származású Horváth L. Tamás vezetésével végzett kutatás eredményeit a Nature Neuroscience június 24-i számában tették közzé.
A szakértők az elhízás, a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek elleni kezelések kifejlesztése érdekében egyre nagyobb figyelmet fordítanak a középagyban elhelyezkedő jutalmazási beidegződésekre, mert azt feltételezik, hogy ezekben a betegekben az élelmiszer a kokainhoz hasonló "kábítószerként" hathat. Dietrich azonban elmondta, hogy kutatásuk ellentmond ennek a közhiedelemnek.

Összefüggés van az étvágy és a kokain között

"Genetikai módszerekkel kimutattuk, hogy az étel iránti megnövekedett étvágy valójában az újdonságkeresés és a kokain iránti vágy csökkenésével jár együtt, viszont az élelmiszer iránti csökkent érdeklődés a magasabb kokainéhséget jelezheti előre" - számoltak be a kutatók.

Horváth és kutatócsoportja transzgenikus egerek két csoportját vizsgálta. Az egyik csoportban az étvágyat serkentő idegsejteket szabályozó egyik jelzőmolekulát iktatták ki a hipotalamuszban, a másikban pedig ugyanezeket a neuronokat manipulálták úgy, hogy szelektív módon pusztították ki a fejlődés során diftéria toxinnal. Az egerekben különféle nem invazív kísérletekkel mérték az újdonságra adott választ, a szorongást, valamint a kokainra adott reakciót.

Új nézőpont az elhízás kérdésében

"Kiderült, hogy azok az állatok, amelyek kevésbé érdeklődnek az élelmiszer iránt, nagyobb érdeklődést mutatnak az újdonságkereső viselkedések és a kokain iránt. Ez arra utal, hogy létezhetnek olyan emberek, akik soványak, mégis a jutalmazási áramkör fokozott motivációjával rendelkezhetnek. Ez egy összetett tulajdonság, amely a fejlődés során az alapvető táplálkozási áramkörök aktivitásából ered, ami később befolyásolja a felnőtt reakcióját a kábítószerekre és az újdonságokra" - magyarázta Horváth.

Horváth és munkatársai azt állítják, hogy az alapvető testműködéseket szabályozó hipotalamusz kulcsfontosságú a magasabb rendű agyi működések fejlődéséhez. A mostani kutatás ellentmond annak az általánosan elfogadott nézetnek, hogy az elhízás a jutalmazási idegi áramkör fokozott hajtóerejével függ össze. Az új eredmények szerint a jutalmazási aspektus akkor is lehet rendkívül magas, ha az alanyok nagyon soványak. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy néhány olyan ember, akit nem érdekel az étkezés, hajlamosabb lehet a kábítószer-függőségre.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32449

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag