Lehet, hogy drogozik a gyerekem?

A mindennapok veszélyforrása
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Kiss Ildikó

  HáziPatika.com

drog, dizájnerdrog

Egyre gyakrabban hallunk fiatal sztárok tragikus haláláról, melyet számos esetben valamilyen kábítószer okoz. Ilyenkor sok szülő agyán suhan át a gondolat: az én gyerekemmel ez nem történhet meg. És ha mégis?

Fiatal fogyasztók

A drogok egyre fiatalabb korosztályhoz jutnak el napjainkban - mondja dr. Kovács Zsuzsanna pszichiáter, a szegedi drogcentrum ambulanciájának vezetője. Nem egyedi eset, hogy 9 éves használóval találkozunk, az átlagos alsó korhatár 12 év. A fogyasztók és családjuk anyagi helyzete nem meghatározó, a jómódú családi környezetben épp úgy előfordul a használat, mint a külvárosi lakótelepi gyerekek körében. A fiatalok jellemzően utcán, lakótelepi lakásokban összegyűlve, vagy szórakozóhelyeken csoportosan alkalmazzák a legkülönfélébb szereket.

Okok

A szakértő a drogok felé fordulás fő okát a családi környezetben látja. Nem csak az elhanyagoló, de a "túlvédő" család is okot adhat a gyerekek szerhasználatára. A háttérben itt is, ott is a rossz kommunikáció, vagy éppen az egymásra figyelés hiányossága áll.

A család mellett, nem elhanyagolható a baráti kör, az iskolai, vagy lakóhelyi közösség szerepe sem, valamint a különböző területeken megjelenő válságok a fiatal életében, a traumák, és beilleszkedési zavarok is. Ok lehet a szenzoros ingerkeresés is, amikor a hétköznapi unalmasnak tűnő ingerek helyett változatosabb, színesebb dolgokat keresve, a drogok kínálnak látszólag megfelelő megoldást a fiatal fogyasztó számára.

Designer drogok térhódítása

A drogok között a vezető szerep még mindig a kannabiszé és származékaié, de ugyanúgy jelen vannak az opiátok is a piacon, és nagyjából egy éve megjelentek az úgynevezett "designer-drogok", melyek fogyasztása az elmúlt években jelentősen megemelkedett. A fiatalok körében jellemző, hogy az egyes altató, illetve nyugtató hatású gyógyszereket kábítószerként használják, a hatás fokozása érdekében ehhez még alkoholt is isznak.

Az új típusú szerek - mefedron, különböző fürdősók, füstölők, és növénytápszerek, műtrágyák-fogyasztása rendkívül veszélyes lehet, hiszen sok esetben sem összetételük, sem pontos hatásuk nem ismert- figyelmeztet a pszichiáter. Ezek egy része legálisan beszerezhető, és áruk is alacsonyabb, mint a "hagyományos" szereké. E mellett, az interneten óriási mennyiségben lelhetők fel, külön marketing ipar épült ki a terjesztésükre.

Hogyan ismerjük fel a bajt?

Nem csak a megelőzésben, hanem a felismerésben is fontos szerepe van az az őszinte kommunikációnak, a családi beszélgetéseknek- hangsúlyozza a szakember. Ha figyelünk a gyermekünkre, nagy valószínűséggel vesszük észre megváltozott viselkedését.

Olyan jelekből, mint a gyakran hullámzó kedélyállapot, a játszmák provokálása, a pontatlanság, az iskolai eredmények romlása, az alvás-ébrenlét ritmus felborulása, a hazugságokba keveredés, vérbő kötőhártya, pupilla-változások okot adhatnak az aggodalomra. Súlyosabb estekben értékek tűnnek el otthonról és a gyermek már nem tud elszámolni az idejével sem.

Bármikor végzetes lehet

A szakember szerint legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a drogfogyasztás bármikor halálhoz vezethet. Már az első fogyasztás végzetes lehet, hiszen nem ismert az egyéni tolerancia az adott szerrel kapcsolatban és az egyéni adagszint sem. Az új típusú drogok hatásait és utóhatásait is homály fedi sok esetben. Az egyes típusú szerek keverésének, például gyógyszerek és alkohol, ópiátok és gyógyszerek, beláthatatlan következményei lehetnek.

Előfordul, hogy a szerhasználat hosszabb idejű szüneteltetését követő első adag, melynek mennyisége megegyezik a már előzőekben kimérttel, halálos dózist jelent a szervezet számára. A halálos következmények és a függőség kialakulása mellett súlyos és akár maradandó egészségkárosodás is kialakulhat a legtöbb szer rendszeres használatával.

Csak a kannabiszt alapul véve, melyet a közvélemény könnyű drognak tart, az arra hajlamos személyeknél elmebetegségre utaló tünetek jelenhetnek meg. Vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál, akik 15 éves koruk körül fogyasztották a szert, jelentős százalékban jelentek meg skizofréniaszerű tünetek, illetve később a betegség ténylegesen ki is alakult.

Kérjünk segítséget!

Ha bizonyosságot nyer számunkra, hogy a családtagunk drogot fogyaszt, vagy már függővé vált, kérjünk külső segítséget. Az országban több helyen is található drogcentrum, illetve ambulancia, ahol felkészült szakemberek nyújtanak a bajba jutott fiatalnak és családtagjainak is segítséget. Tárcsázhatunk segélyvonalat is, a legfontosabb, hogy lépjünk a segítség felé. A segítő szervezetek név nélkül, a legnagyobb diszkréció és szigorú adatvédelem mellett fogják kezelni a felmerült problémánkat.

Szakértő:

Dr. Kovács Zsuzsanna, pszichiáter
Dr. Farkasinszky Terézia, Ifjúsági Drogcentrum
Ambulancia vezető
Forrás: Drog Fókuszpont

Csatlakozzon több mint 100 000 hírlevélolvasónkhoz!


Hozzászólások

Aktuális

A zikavírus-fertőzés jeleiZIKA

A zikavírus-fertőzés jeleiVajon miről lehet felismerni a fertőzést?

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Ha a családja is elfordul a rákbetegtőlÉbredj fel!

Ha a családja is elfordul a rákbetegtőlA család és a barátok támogatása kulcsfontosságú!

Így turbózhatjuk fel az anyagcserénketFOGYÓKÚRA

Így turbózhatjuk fel az anyagcserénketNéhány egyszerű trükkel a szokásos napi teendőink közepette is van lehetőség arra, hogy kicsit felpörgessük az anyagcserénket.

Ételek, amik csökkentik az étvágyatGASZTRONÓMIA

Ételek, amik csökkentik az étvágyatHa valaki próbál egészségesen étkezni, esetleg diétázik is, fontos, hogy úgy válogassa össze a tányérjára kerülő ételeket, hogy azok a lehető legjobban eltelítsék a lehető legkisebb kalóriabevitel mellett.

Lehet-e bárkiből olimpikon? Számoljunk!OLIMPIA

Lehet-e bárkiből olimpikon? Számoljunk! Lehet-e bárkiből olimpikon? Ha azt nézzük, hogy közönséges származású emberek is világraszóló eredményeket értek el az ötkarikás játékokon, akkor igen. Különben meg nehezen. Nézzük, hogy miért!

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Mitől óvakodjon a nő terhesség alatt?TERHESSÉG

Mitől óvakodjon a nő terhesség alatt?A cél természetesen a fejlődő magzat egészségének védelme. De mitől is kell megvédeni őket?

Humánmeteorológia

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt napsütéses idő várható, legfeljebb néhány gomoly lehet az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag