Hogyan hat az agyra a kokain?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban végzett kísérletek szerint a kokain hatása felülkerekedik a dopaminrendszeren, és jelentős befolyással van az agy anyagcseréjére, egerek esetében is.
A koainfüggőséggel és a függőséget okozó hatást kivédő fáradozásokkal kapcsolatos tanulmányok eddig a dopaminátvivőkre koncentráltak: azokra a fehérjékre, amelyek újra felszívják az agy "jutalmazó" vegyületét, amikor jelzést bocsát ki. Mivel a kokain megakadályozza, hogy a dopamintranszporterek elvégezzék munkájukat, a jó érzést keltő anyag továbbra is küldi a kellemes érzés jelzéseit.
Az átvivőanyag nélküli egereknél az agyi anyagcserére gyakorolt hatások függetlenek a kokain dopaminra való hatásától - mondta Panayotis Thanos, a kutatás vezetője. Ezek az anyagcserefaktorok erős szabályozói lehetnek a kokainhasználatnak- és függőségnek, és talán új távlatokat is nyitnak a függőség kezelésében.
A tanulmány a Synapse májusi számában jelenik majd meg, amely online már elérhető. A tudósok pozitronos tomográfiát, azaz PET CT-t használtak az egerek vizsgálatára. Radioaktív cukrot - az agy fő energiaforrását - adtak be az egereknek, és a gép segítségével mérték le a koncentrációját az agy különböző területein. Az adatokat lemérték a kokain beadása előtt és után, és összehasonlították azokkal az egerekével, amelyek a kábítószer helyett sóoldatot kaptak.
Mielőtt még bármilyen kezelést kaptak volna, a dopaminátvivő nélküli egerek agyi anyagcseréje jelentősen élénkebb volt a talamuszban és a nyúltagyban a normál egerekéhez képest. Ez a megemelkedett anyagcsere talán a dopamin tartósan magasabb szintjének ulajdonítható. Arra is utal, hogy a dopaminszint fontos szerepet játszhat az agy cukorellátásának szabályozásában, ami fontos lehet az érzékszervekből érkező információk integrálásában, a tanulásban és a mozgásos funkciókban.
Érdekes, hogy a dopamin nélküli egereket javasolták a figyelemhiányos hiperaktív funkciózavar (ADHD) modellezésére is. A kokain adagolása után mindkét egércsoport esetén lecsökkent a teljes agyi anyagcsere. Ez azt sejteti, hogy az anyagcsere lassulása valamilyen összefüggésben van azzal, hogy a kokain blokkolja a dopamin jellegű anyagokat. A transzporter nélküli egerek esetén a talamuszban szintén anyagcserecsökkenést tapasztaltak, ami feltételezi, hogy a kokain más ingerületátvivő rendszerekre is hat, mint például a norepinefrin vagy a szerotonin.
Összefoglalva, a kokain hatással van az agy részeinek aktivitására, amit legfőképp a dopamin irányít, illetve másodlagosan a norepinefrin és a szerotonin. Alátámasztja a feltételezést, hogy a talamusz és a nyúltagy kulcsszerepet játszik a kokain érzékelésre, tanulásra és mozgásra kifejtett hatásaiban. Így könnyebben érthetővé válik a kokainfüggőség mechanizmusa és az ADHD.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag