Gallup: minden harmadik magyar felnőtt dohányzik

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Magyarországon minden harmadik felnőtt cigarettázik, a dohányosok háromnegyede pedig 18 évesen vagy még fiatalabb korában kezdett el hódolni e káros szenvedélynek - a többi között ez derül ki a Gallup Intézet és az idén fennállása huszadik évfordulóját ünneplő Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE) legújabb, áprilisban készült Magyar Dohányzás Monitor jelentéséből.
A 2000-ben, 2002-ben, 2004-ben, 2006-ban is készített dohányzás-kutatás alapján kijelenthető, hogy szignifikánsan nem változott az elmúlt években a dohányzók aránya a magyarországi népesség körében - olvasható az ODE által a távirati irodához szerdán, a dohányzásmentes nap alkalmából eljuttatott közleményben. A felmérés szerint a nők negyede, míg a férfiak 42 százaléka dohányzik rendszeresen.
Az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében arányában többen dohányoznak, mint a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők - hamgsúlyozta az egyesület hozzáfűzve, hogy a fővárosiak és a nagyobb városokban élők között magasabb arányban vannak dohányosok, mint a kisvárosokban vagy a falvakban lakók között. Mint írják, a 60 év alatti népesség körében tízből legalább négyen, 60 év felett már csak minden ötödik ember gyújt rá naponta, míg a 70 év feletti korosztály hat százaléka cigarettázik napi rendszerességgel.
A kutatás megállapította azt is, hogy a vizsgált évek óta érdemben nem csökkent az egy dohányosra jutó elszívott cigaretta mennyisége: 2004-ben 17,4 szálat szívtak el fejenként a dohányosok, 2006-ban 16,2-t, 2007-ben pedig 16,5-t. A dohányosok 53 százaléka nem szív el egy doboz, azaz 20 szál cigarettát naponta. A dohányosok háromnegyedének szinte gyerekként: 18 évesen, vagy még fiatalabban alakult ki a függősége. A Gallup és az ODE arra is rávilágít hogy a dohányosoknak majdnem fele szeretne felhagyni szenvedélyével, ugyanakkor a leszokási hajlandóság drasztikusan csökkent a felsőfokú végzettségűek körében.
A jelentés szerint a dohányzással kapcsolatos közvélekedés nem változott jelentősen az elmúlt években: a magyarok kétharmada egyetért azzal, hogy tiltani kellene a dohánytermékek reklámozását az üzletekben, a lakosság fele pedig úgy gondolja, hogy a nyilvános helyeken való dohányzást is tiltani kellene, és hogy csak különleges engedéllyel rendelkező üzletek árusíthassanak dohányárukat. A lakosság fele nem engedélyezné a dohánygyáraknak, hogy azok sport- vagy közéleti rendezvényeket szponzoráljanak.
A zárt nyilvános helyszíneken való dohányzásról továbbra is rendkívül szigorúan vélekednek a magyarok, sőt a lakosság harmada még a szabadban rendezett rendezvényeken is betiltaná a dohányzást. A lakosság kétharmada pedig támogatná azt az intézkedést is, hogy valamennyi szórakozóhelyen, munkahelyen, valamint közintézményben megtiltsák a dohányzást.
A nemdohányzók csaknem harmada kénytelen otthon vagy a munkahelyén cigarettafüstöt szívni, noha négy megkérdezettből hárman úgy gondolják, hogy senki se legyen kitéve a passzív dohányzás kellemetlenségének és ártalmainak - mutat rá a vizsgálat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag