Füstmentes Európa 2012-re!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, miszerint a tagállamokban jogszabályok biztosítsák a füstmentes védelmet a nemdohányzók számára. A szabályozás elsősorban a munkahelyekre, zárt nyilvános helyekre és a tömegközlekedési eszközökre vonatkozik.

Mivel a dohányzás továbbra is az első helyet foglalja el az idő előtti halálozás és megbetegedést okozó tényezők sorában, az Európai Bizottság felhívta a figyelmet, hogy 2012-ig minden tagállama az alábbiak szerint tegyen a nemdohányzók védelméért:

- Az ajánlás elfogadásától számított három éven belül fogadjanak el és hajtsanak végre olyan törvényeket, amelyek teljes védelmet biztosítanak a polgárok számára a zárt nyilvános helyeken, a munkahelyeken és a tömegközlekedésben a dohányfüst hatásaival szemben a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény 8. cikkének megfelelően.

- Egészítsék ki a dohányzásellenes törvényeket olyan támogató intézkedésekkel, mint a gyermekek védelme, a dohányzásról való leszokás ösztönzése és a dohánytermékek csomagolásán feltüntetett képi figyelmeztetések.

- Erősítsék meg az uniós szintű együttműködést egy nemzeti dohányzás-ellenőrzési tájékoztatási központokat összekötő hálózat felállítása révén.

Leszokás a dohányzásról

Leszokás a dohányzásról
Jelenleg tíz uniós tagállamban élnek átfogó dohányzásellenes törvények. Ezek a rendelkezések az Egyesült Királyságban és Írországban a legszigorúbbak, ahol teljes mértékben tilos zárt nyilvános helyeken, a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen dohányozni. Bulgária 2010-re kívánja megvalósítani e célokat, Olaszországban, Máltán, Svédországban, Lettországban, Finnországban, Szlovéniában és Franciaországban olyan dohányzásellenes törvények vannak hatályban, amelyek engedélyezik külön dohányzó helyiségek meglétét. A többi tagállamban - köztük Magyarországon is - ugyanakkor a polgároknak és a munkavállalóknak még mindig nem biztosítanak átfogó védelmet a dohányfüstnek való kitettséggel szemben a zárthelyiségű munkahelyeken és a nyilvános helyeken.

"Szilárd meggyőződésem, hogy minden egyes európai polgárnak kijár a dohányfüsttel szembeni átfogó védelem. A nyilvánosság erős támogatását élvezzük e téren, és azon leszünk, hogy a tagállamokkal együttműködve meg is valósítsuk e célt" - nyilatkozta Androulla Vassiliou, az EU egészségügyi biztosa.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag