Füst nélküli kocsmák Magyarországon?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha a kormány valóban bevezeti a dohányzási tilalmat a nyilvános zárt helyeken, az üzletbezárásokhoz vezethet - állítja a vendéglátós ipartestület. A teljes szigort képviselné Brüsszelben Magyarország.
A kormány szándéka szerint betiltanák a nyilvános zárt helyeken a dohányzást, közölte a közelmúltban Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Magyarország ezt az álláspontot képviseli a brüsszeli EU-s egyeztetéseken. Az akciót bejelentése szerint támogatja a parlament szocialista frakciója is.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, pécsi étteremtulajdonos ellenben úgy véli, meglepő, hogy ebbe az irányba mozdul el a kormányzat. A jelenlegi szabályozást, amely előírja az elkülönítést, szűrőberendezéseket, természetesen lehet finomítani, ezt támogatják is, ám a teljes tiltás katasztrofális következményekkel járhat a vendéglátóiparra nézve. Az elnök friss példára hivatkozik: Írországban, ahol bevezették a kocsmai, éttermi füsttilalmat, 20 százalékkal visszaesett a forgalom, csaknem 900 üzlet bezárt, emiatt 2500-3000 ember vált munkanélkülivé. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a dohányeladásban, azaz a fogyasztásban mindössze 1-2 százalékos visszaesés következett be, az is csak átmenetileg.
Háber Tamás azt is sérelmezi, hogy a kormányzat egyáltalán nem tárgyalt a szakmai szervezettel, noha lennének javaslataik. A jelenlegi, különböző légteres éttermi elosztás például összességében működik. Háber Tamás gyakorlati példával él: a gyermekesek általában a nem dohányzó részt keresik, ám ha a kicsik nélkül jönnek vissza, gyakran választják a másik termet. A szakmai szervezet elnöke szerint elég felnőtt a magyar lakosság, a választás lehetőségét kellene megadni neki. A különböző éttermek, kocsmák, sörözők már a bejáratnál tájékoztathatnák a vendéget: dohányzó vagy nemdohányzó-e az üzlet, elkülönítés vagy elszívásos rendszer működik. S ezután maga a vendég dönthetné el, bemegy vagy sem ilyen feltételek mellett.
Háber Tamás hangsúlyozta, maga nem dohányzik, mind a vendégeknek, mind a munkatársainak igyekszik egészséges körülményeket biztosítani. Az uniós elvárás másolása azonban nagyon nehéz helyzetbe sodorná az ágazatot. A vendégek ugyanis biztosan elmaradnának, ami gazdasági visszaeséshez vezet.
STOP
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag