Ezért nyomkodjuk állandóan a mobilunkat

A Baylor Egyetem kutatói azt állítják, hogy a mobiltelefon- és SMS-függőséget az anyagiasság és a lobbanékonyság hajtja, és az olyan fogyasztási kényszerekhez hasonlítható, mint a kényszeres vásárlás, vagy a nem megfelelő hitelkártya-használat.

"A mobiltelefon a fogyasztói kultúra része" - magyarázta a tanulmány szerzője, James Roberts professzor. "Nem csak fogyasztási cikk azonban, hanem státuszszimbólumként is szolgál. Leépíti a személyes kapcsolatainkat is."
Roberts és munkatársa, Stephen Pirog, a Seton Hall Egyetem szakértője kutatásukban kimutatták, hogy a mobiltelefon-függőség hátterében az anyagiasság és az impulzivitás áll. Az impulzivitás Roberts szerint nagy szerepet játszik a viselkedési és az anyagfüggőségekben egyaránt. Az anyagiasság fontos fogyasztói érték, amely számos döntést befolyásol, amiket fogyasztóként meghozunk. Ráadásul a mobil használata, illetve túlzott használata olyan gyakorivá vált, hogy fontos alaposabban megértenünk a technikai függőségek hátterében álló indítékokat.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a fiatal felnőttek átlagosan 109,5 SMS-t küldenek naponta. 113 SMS-t fogadnak, és naponta átlagosan hatvanszor nézik meg mobiljukat. Az egyetemisták körülbelül hét órát töltenek naponta az információs technológia eszközeinek használatával.

"Első hallásra könnyen múló szeszélynek lehet tartani ezt a túlzásba vitt mobilhasználatot, de egyre több kutatás bizonyítja a mobilfüggőség és a hasonló viselkedési függőségek valóságosságát" - állítja Roberts.

Kutatásukban 191 közgazdász hallgatót kérdeztek meg két amerikai egyetemen. A válaszokból az derült ki, hogy a hallgatók körülbelül 90 százaléka használ mobiltelefont, és az eszköz nagy részüknél pusztán gyakorlati célt szolgál. A mobiltelefon állandóan rendelkezésre áll, még az előadások és szemináriumok alatt is, és egyre bővülő funkcióinak köszönhetően egyre nagyobb az esélye használatának, illetve a vele való visszaélésnek. A fiatalok többsége úgy véli, hogy mobiltelefonja elvesztése katasztrofális hatással lenne társadalmi életére.

A tanulmány a Journal of Behavioral Addictions szaklapban jelent meg.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt megnövekszik a felhőzet, átmenetileg erősen felhős időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag