Egyedül rajtad múlik!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A józan élet visszaszerzéséhez a legfontosabb az elhatározás, az erős akarat és a szertől való szabadulás erőteljes vágya - vallja a Névtelen Anyagosok Közössége.
A hét végén Pécsett rendezte regionális találkozóját és az ehhez kapcsolt nemzetközi workshop-ot a Narcotics Anonymous (NA) magyarországi szervezete, a felépülés szabadsága mottóval. A hazánkban mindössze hét éve működő társaság mindenki számára nyitott összejövetelén függők, gyógyítók és gyógyultak mondhatták el a szenvedélybetegségükkel kapcsolatos tapasztalataikat, illetve mesélték el azt a hosszú és gyötrelmektől sem mentes utat, amely végül a józan élethez vezetett.
A drogfüggők nemzetközi szervezetének neve nálunk még sokak számára ismeretlen, ám a világ 116 országában már hatékonyan működnek, információs füzeteiket 27 nyelvre lefordították. Az NA valójában a Névtelen Alkoholisták (AA) programja alapján kezdte meg segítő tevékenységét az 1940-es évek végén. Első összejöveteleiket az USA-ban tartották.
A szervezeti tagság minden drogfüggő számára nyitott. Amikor az NA átvette a Névtelen Alkoholisták szervezetének Első Lépés nevű programját, az alkoholt a függőség szóval helyettesítették.
A Narcotics Anonymous valójában a felépülési folyamatot támogató hálózat, eredményességének kulcsa pedig az a fajta terápia, melyen belül a függők más függőkkel működnek együtt. A tagok megosztják sikereiket és kihívásaikat az aktív függőség legyőzésében.
A program tizenkét lépésből áll, melynek legfontosabb eleme a probléma beismerése, a segítségkérés, az alapos önvizsgálat, a bizalmas önfeltárás, az okozott kár jóvátétele, végül más, felépülni vágyó függők segítése.
Az NA a tagokat arra bátorítja, hogy minden fajta drogtól (alkoholtól is) tartsák magukat távol, törekedjenek a teljes absztinenciára. A nemzetközi szervezet általános tapasztalata szerint a teljes és a folyamatosan tartós absztinencia a felépülés és a személyes fejlődés legfontosabb pillére.
Az NA által tartott összejövetelek rendszeresek, a szervezet általa kialakított kisebb csoportok saját magukat működtetik, ám a tapasztalatokat - fűződjön az kudarchoz vagy sikerhez - megosztják egymás között.
2007-05-28 09:22
Forrás: Weborvos Erdei Éva
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag