Egy füst alatt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Éppen egy évvel ezelőtt indította el egy bohókás külsejű pécsi férfi az "Egy füst alatt" nevű mozgalmat.
Akkor kevesen gondolták, hogy a fiatalok dohányzását megelőző célú kezdeményezésnek folytatása lesz. A kétkedők azonban tévedtek: az időközben megalakult egészségvédelmi alapítvány - ragaszkodva az eredeti tervekhez - továbbra is eltökélten gyűjti a fiataloktól a cigarettákat. Kínál viszont cserébe gyümölcsöt, rágógumit vagy éppen óvszert. Az akció mindaddig tart, amíg egymillió szál füstölni való össze nem gyűlik. Az eddigi  "termés": ötezer szál cigaretta.
A szervezet létrehozója, Szűts Attila egyszerűen megelégelte, hogy a dohányzás járványként terjed a 18 év alatti körében. Ezért döntötte el, hogy - nem meghatározott időn belül - egymillió szál cigarettát gyűjt össze, melyek sorsa a nyilvános megsemmisítés lesz. Azaz: egy füst alatt kívánja majd elégetni a bűzlő rudakat.
A dohányzás ellen indított küzdelmet személyes motiváció adta a pécsi férfi számára. Első cigarettáját tizenöt éves korában gyújtotta meg, de azt akkor maga sem gondolta volna, hogy e szenvedély több mint húsz évig tartja majd fogságában. Most már több mint két éve nem dohányzik, s tavaly nyáron határozta el, hogy a saját példáján okulva, valamilyen formában, mintegy jó szándékú figyelmeztetésként, nyilvánosság elé lép.
Az "Egy füst alatt" alapítvány ott van minden nagyobb, fiatalokat érdeklő zenei rendezvényen, fesztiválon, a szorgalmi időszakban pedig az iskolák környékén. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a kis- és nagykamaszok a rock-bulikon is elfogadták az alapítvány jelenlétét, sőt hajlandók egy-egy szál cigarettától megválni. Az alapítvány létrehozója azt szeretné, hogy mind több 18 év alatti fiatal a füstölés helyett az egészséges életmódot válassza.
A civil szervezet vezetője felvilágosító tevékenységét egy fajta missziónak tekinti, mert meggyőződése: a 13-16 éves gyerekeknek fogalmuk sincs arról, hogy a még fejlődésben lévő szervezetükre milyen ártalmak leselkednek a rendszeres dohányzás miatt. És azzal sincsenek tisztában, hogy, milyen nehéz a nikotin rabságától végleg megszabadulni.
A regionális ÁNTSZ legutóbbi felmérése során ezer 13-14 éves gyerek közül 45-en írta azt, hogy már rendszeresen dohányozik. Az intézmény egészségfejlesztési munkatársa is úgy véli: a gyerekek számára rendkívül fontos a folyamatos felvilágosítás, mert csak ez a munka hozhat perspektívikus eredményt.
E szándékhoz járult hozzá például a nemrég zárult "Füstmentes osztály" program is, amelyben 27 általános iskola mintegy ötven osztálya vett részt.
2007-07-22 12:59
Forrás: Weborvos Erdei Éva
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag