Drogprevenció: stagnáló támogatás, romló mutatók

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Évek óta nagyjából változatlan összeget költ az állam szenvedélybetegség-megelőzésre.
Eközben egyre korábban próbálják ki a fiatalok a legális és illegális drogokat - mondta el az MTI-nek Gábor Edina , az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, hozzátéve, hogy a következő években új források nyílnak majd meg ebben a kérdésben.
A távirati irodának a Szigeten nyilatkozó civil szervezetek képviselői szerint nemcsak a kevés pénz, hanem a szakmai koordináció hiánya is nehezíti a munkájukat, ráadásul szinte csak az államtól remélhetnek támogatást, a magánszférától nem.
Gábor Edina elmondta: összességében milliárdos nagyságrendű az az összeg, amelyet a szenvedélybetegség-megelőzéssel összefüggésben minden évben elkölt az állam, ebből 600-800 millió jut szigorúan vett megelőzésre. Ez az összeg az elmúlt években nem változott. Ugyanakkor ma a felnőttek több mint harmada, a fiatal felnőttek mintegy fele dohányzik. 1980 és 2000 között megkétszereződött az alkoholizmus miatti halálozások száma, a magyarok több mint tíz százaléka a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében veszíti életét. Az ezredforduló előtti években pedig megkétszereződött az ellátásban részesített kábítószer-kipróbálók száma.
Hozzátette: a legálisan eladott cigaretta mennyisége harmadával csökkent az elmúlt években. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása miatt valószínűleg tovább csökken majd a dohányosok száma.
További gondot okoz, hogy a legális és az illegális drogokat is egyre korábban próbálják ki a fiatalok, ezzel pedig növekszik annak az esélye, hogy függővé válnak - húzta alá Gábor Edina. A főigazgató fontosnak tartja, hogy minél előbb, akár már óvodában elkezdődjön a megelőzés.
Szerinte arra is szükség van, hogy a következő időszakban a munkahelyeken és a településeken is tovább erősödjenek a megelőzéshez kapcsolódó programok.
A magyarországi prevencióban mindenféle színvonalú program megjelenik: a legmodernebb módszerek éppúgy, mint a szakmailag elavultak. Az eltérő minőségű módszerek párhuzamossága pedig nem feltétlenül segíti a hatékonyságot - tette hozzá.
Kormányzati pénzeket azonban csak az európai színvonalú projektek kaphatnak - mutatott rá a főigazgató, hozzáfűzve: a következő években eddig soha nem látott pénzek áramlanak majd erre a területre is, a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében. Nemcsak állami források állnak rendelkezésre, hanem például uniós pénzek és a norvég kohéziós támogatás egy része is - tette hozzá.
Zelenák József , a Kortárs Segítő Műhely Alapítvány vezetője szerint a fő probléma az, hogy az állam kevés pályázatot ír ki, ezeknek többsége pedig utófinanszírozott, a civileknek pedig nincs pénzük az akár több hónapos hitelezésre. A szakértő ugyanakkor rámutatott: nemcsak pénzkérdés a megelőzés, a szakmai koordinációra is nagyobb figyelmet kellene fordítani.
Dávid Ferenc , a Kék Pont Drogambulancia programkoordinátora szerint vannak jó programok Magyarországon, sok elem ugyanakkor nincs meg, a komplexitás hiánya pedig az egész folyamatot sikertelenné teheti. A szakértő értékelése szerint amíg a kábítószer-politika viszonylag jól működik Magyarországon, addig a dohányzással kapcsolatos problémák kezelése középszintű, alkoholpolitika pedig gyakorlatilag nincs.
Pedig az a pénz, ami drogprevencióra rendelkezésre áll, elegendő lenne, az elosztással azonban problémák vannak. "Ma gyakorlatilag az csinál Magyarországon megelőzési programot, aki csak akar, így az állami pénzek elaprózódnak" - mutatott rá a programkoordinátor.
Szerinte további gondot jelent, hogy a civil szervezetek szinte csak az államtól remélhetnek támogatást, a magánszférától nem. A cégeknek áldozniuk kellene erre a célra: ha valaki sört forgalmaz, azt felelősség terheli az alkoholizmussal kapcsolatos problémák megoldásában - hangsúlyozta Dávid Ferenc.
Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a 2007-2013 között a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében mintegy 30 milliárd forintot fordít a kormány népegészségügyi programokra, elsősorban a szűrésekre, egészséges életmód programokra és megelőzésekre.
2007-08-11 15:07
Forrás: MTI
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag