Dohányvád egy diákvezető ellen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Eljárásbeli szabálytalanságoktól a tiltott helyen való dohányzásig számos ok miatt fegyelmit indított a Szegedi Tudományegyetem vezetése az intézmény hallgatói önkormányzatának elnöke ellen.
- Túl nagy a felhajtás - így indokolta dr. Újvári József, a szegedi jogi kar adjunktusa, hogy a kijelölt fegyelmi bizottság elnökeként szerdán miért rendelt el zárt tárgyalást a Török Márk, az egyetemi hallgatói önkormányzat (EHÖK) elnöke ellen indított eljárásban. Újvári hozzátette: a fegyelmi bizottság egyik tagja két névtelen telefont is kapott - arra akarták rávenni, hogy ne vegyen részt a tárgyaláson.
A Török Márk ellen indított eljárás indokait az EHÖK közleményben hozta nyilvánosságra. Ebben egyebek mellett az áll, hogy Török az egyetemi sportközpont vezetőjével emberi méltóságot és személyiségi jogokat sértő módon viselkedett, egy számla aláírásának megtagadásával próbált előnyöket kikényszeríteni, ezzel megsértette az egyetem érdekét és jó hírét, az intézmény szabályzatát figyelmen kívül hagyva intézkedett a szociális ösztöndíjra való jogosultság megítélésében, engedélyek nélkül rendelt el felújítási munkálatokat a bölcsészkaron, s többszöri felszólítás ellenére is tiltott helyen dohányzott.
Az év eleje óta EHÖK-elnök Török jelenleg másodéves a jogi karon, emellett elsőéves történész. Miután nyilvánosságra került a fegyelmi eljárás híre, kedden a rektori hivatal előtt sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját: mindenben szabályosan járt el. Úgy véli, a kifogásolt számla kifizetésének megtagadásával a hallgatói önkormányzat csak egyetértési jogát gyakorolta, az ösztöndíjak megállapításának helyességét pedig az egyetem is elismerte, hiszen kiutalta a pénzt. Azt is mondta, hogy a felújított bölcsészkari helyiség egy pince, ami két éve a hallgatói önkormányzat kezelésében van. Kijelentette: nem dohányzott tiltott helyen. Török közölte: bizalmi szavazást kért maga ellen, a hallgatói önkormányzat tagjai 32 igen és 6 tartózkodás mellett kiálltak mellette.
Az egyetem közleményben ítélte el, hogy a hallgató az eljárás keretein kívül bizonygatja igazát. Keczer Gabriella szóvivő azt mondta: tételesen cáfolni tudnák Török kijelentéseit, de nem bocsátkoznak nyílt vitába, a történtek elbírálását a fegyelmi bizottságra hagyják. Megjegyezte: tisztességtelennek tartják, hogy Török a vizsgálatot a hallgatói autonómia elleni támadásként állítja be.
Ha a bizottság elmarasztalja Török Márkot, a hallgatót figyelmeztetéssel, megrovással, ösztöndíjelvonással, a tanulmányok folytatásától való átmeneti eltiltással vagy kizárással szankcionálhatja. A döntés ellen az érintett fellebbezhet, végső esetben bírósághoz fordulhat. A szerdai zárt tárgyalás ötórás volt, a bizottság tanúkat hallgatott meg, s péntekre napolta el az ülést.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag