Bejött a dohányzási tilalom a franciáknak

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy év alatt 15 százalékkal csökkent a szívinfarktus és stroke miatt kórházba szállítottak száma.
Franciaországban egy éve tiltották meg a dohányzást az éttermekben, szállodákban és kaszinókban és most nyilvánosságra került adatok szerint azóta 15 százalékkal csökkent a szívinfarktus és a szélütés miatt kórházba szállított betegek száma.
Az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) szoros kapcsolatban működő Európai Szívgyógyász Társaság központja a svájci Genfben jelentette be, hogy a közterületeken, középületekben dohányzási tilalmat bevezető többi országhoz hasonlóan Franciaországban is jelentősen csökkent a szív- és érrendszeri katasztrófák miatti sürgős kórházi felvételek gyakorisága.
Az életveszélyes szív- és értragédiák szomorú európai statisztikái már az Európai Unió több tagországában értékelhetően javultak. Írország, Skócia és Olaszország után a francia egészségügyi hatóságok is elérték, hogy tavaly januárban országukban is tiltsák a nyilvános helyeken történő dohányzást.
Mint a többi, hasonlóan döntő EU-országban, a vendéglátóipar és a dohányosok elkeseredetten tiltakoztak. Megjósolták, hogy az ír kocsmák elnéptelenednek, a világhírű olasz és francia éttermekbe nem ül be a hazai és külföldi vendég, tönkremennek a játékkaszinók. A tények igen hamar bizonyították, hogy az emberek mindenütt elfogadták a többség - és kiváltképp a gyerekek - egészségét szolgáló intézkedéseket.
Az Európai Szívgyógyász Társaság közleménye hangsúlyozza, hogy az igen kedvező francia eredmények egybevágnak azzal, hogy az infarktusok és az agyi katasztrófák száma valamennyi, a nyilvános dohányzás tilalmát bevezető országban meghökkentő gyorsasággal csökkent.
Ezekben a napokban jelent meg egy olasz munkacsoport közleménye arról, hogy Itáliában is, ahol a nyilvános helyen való dohányzás tilalma 2005 januárjában lépett életbe, a hirtelen szívhalál és a szívroham miatti kórházi felvételek gyakorisága 11,2 százalékkal lett kisebb. Az eredmény különösen a fiatalabb korosztályokat, a 35-64 éveseket érintette.
Az egyik párizsi szakértő azt nyilatkozta, számára a legkellemesebb meglepetés az volt, hogy egy esztendő alatt a francia kávéházakban és éttermekben a dohányfüstszennyezés 75 százalékkal csökkent. Ez azért igen fontos, mivel mind több adat bizonyítja, hogy a dohányosok környezetében tartózkodó passzív dohányosok egészségének károsodása semmivel nem kisebb, mint az aktívan cigarettázóké.
A finn Pekka Jousilahti professzor kimutatta, hogy a dohányfüstben 4000 kémiai anyag található és ezek szinte valamennyi emberi szervet károsítják. A francia szívgyógyászok elismerték, hogy a dohányzás tilalma a nyilvános helyeken igen hatásos védelmet jelent, de egyelőre a dohányosok száma Franciaországban nem csökkent.
Az Európai Szívgyógyász Társaság a többi nemzetközi szervezettel együtt igyekszik a közvéleményt tájékoztatni arról, milyen egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az egészséges életvitellel elkerülhető haláleseteknek csaknem a fele a dohányzás következménye.
Daniel Thomas párizsi szívgyógyász professzor hangsúlyozta: "A kormányoknak ezekből az eredményekből tanulniuk kell és nem szabad, hogy továbbra is a dohánylobbi érdekei érvényesüljenek. Franciaországban még mindig sok ember dohányzik, de az a változás, hogy a munkahelyek és a nyilvános közterületek füstmentesek lettek, óriási mértékben javította a közegészségügyet és nem csak a szívbetegségek vagy a tüdőpanaszok szempontjából, hanem a legújabb adatok tanúsága szerint kevesebb ember szenved fejfájástól is".
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag