Alkohollal ölik magukat a fiatalok

A drognál is súlyosabb az alkohol okozta halálozás
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

alkohol, alkoholizmus, függőségek, alkoholfüggőség, szesz

Az európai összesítések szerint nagyon súlyos az alkohollal összefüggő halálozási helyzet a 15-29 éves korosztályban. Míg a drog pusztító hatásáról naponta hallunk, addig a szesz, úgy tűnik, "titokban" pusztít. Mi lehet mindennek az oka?

Az Európai Unióban 55 millió felnőtt küzd súlyos alkoholfogyasztási problémákkal, de a fiatalabb korosztályokat is érinti ez a jelenség. Csakhogy róluk alig tudtunk valamit: a statisztikákban sajnos már csupán akkor bukkannak fel, amikor már nagyon súlyos a baj - erről beszélt Dr. Bodrogi Andrea pszichiáter-addiktológus nemrégiben egy budapesti konferencián, a "Dívány a Dunán" című rendezvényen. Sőt szerinte a sajtó sem foglalkozik megfelelően a szeszes italok által okozott problémákkal.

Márpedig a 15-29 éves korosztályban a nők halálozásának 10, a férfiakénak pedig 25 százalékával függ össze valamilyen mértékben az alkohol. Gyakran öngyilkosság, bűncselekmény, baleset a közvetlen halálozási ok, általában nem a direkt alkoholmérgezés válik végzetessé. Ugyanakkor ez is mutatja, hogy minden negyedik serdülő vagy fiatal férfi, illetve minden tizedik hasonló korú nő részben az italfogyasztáshoz kapcsolódóan veszti életét - erről beszélt Bodrogi a Francia Intézetben és Olasz Kultúrintézetben tartott rendezvényen.

Az alkoholra (is) vonatkozó nemzetközi vizsgálatok közül az ESPAD-ot Magyarországon a Corvinus Egyetem kutatója, Dr. Elekes Zsuzsa koordinálja. Eredményeiről ezen a linken lehet tájékozódni.

Ezek az adatok nemcsak általános jellegűek, hanem a fiatalokra különösen jellemző rohamivásra, lerészegedésre is vonatkoznak - tájékoztatta Dr. Bodrogi Andrea a HáziPatika.com-ot. Komoly probléma például szerinte, hogy már fiatal felnőtt - huszonéves korosztályban - megjelenik az alkoholfüggőség, ami ellentmond a klinikai tapasztalatnak, mert az addiktológusok, pszichiáterek döntően idősebb, középkorú alkoholfüggőkkel találkoznak.Az ital ugyanakkor sokszor hosszabb távon fejti ki a romboló hatását, így sok betegség következményei csak jóval későbbi életperiódusban derülnek ki. (Ilyen például a májkárosodás.) Egyáltalán nem a fiatalokat érinti tehát az a szomorú tény, hogy gyakran az alkoholfogyasztók nagyon későn, már a súlyos szervi szövődmények kialakulását követően kerülnek pszichiátriai /addiktológiai kezelésbe. Szélsőséges példája ennek, amikor a beteg májtranszplantációs protokoll kapcsán jut el először pszichiáterhez.

Az Ébredések Alapítvány munkatársa szerint a pszichoterápiát még időben kellene elkezdeni, hogy az hatékony legyen. Ilyenkor közös döntést hozva a szenvedélybetegekkel, egyfajta megállapodást kötnek velük: hagyják abba a szeszes italok fogyasztását.

Bodrogi szerint ugyanis az alkoholfüggők számára csak a teljes absztinencia hatékony - ez különbözteti meg a függőket a nem függőktől. Vagyis akinél még függőség nem alakult ki, de kockázatos mértékben iszik, annak lehet javasolni, hogy egy bizonyos szint fölött ne fogyasszon - nekik lehet javasolni azt is, hogy kevesebbet igyanak. Egy függő alkoholbetegnél ugyanakkor ez az önmérséklet hiányzik - magyarázta a szakértő. Bodrogi szerint náluk azért is csak a teljes alkoholmegvonás vezethet célra, mert jellegzetesen kontrollvesztő módon isznak, és mértékletes ivásra nem képesek.

A magyarok, ivási szokásaikat nézve, hajlamosak az alkoholizmusra

A magyarok, ivási szokásaikat nézve, hajlamosak az alkoholizmusra


A fiatalok és az idősek ivási szokásai ugyanakkor eltérnek egymástól: Bodrogi szerint a fiatalok ritkábban, de akkor aránylag sokat isznak. Ezt nevezik angolul "binge-drinkingnek", "rohamszerű ivásnak". Ez igen veszélyes lehet egy-egy esetben, márpedig ezt a legnehezebb megelőzni, előzetesen felkészülni rá. Ugyanis a kortársi csoportok erős nyomást gyakorolnak az érintettekre, például a kollégistákra.

Az alkoholizmus már fiatal korban kezd kialakulni, és mire betegséggé válik, egyre nehezebb vele mit kezdeni. Ezért az egyik legfontosabb dolog lenne Magyarországon, hogy betegségként kezelje a társadalom is ezt a jelenséget. Méghozzá olyan betegségnek, amelyet nemcsak megelőzni, hanem kezelni is lehet - fejtegette az előadó.

A hazai társadalom ugyanis elfogadja az ivást, és az alkoholizmust nem betegségnek, inkább "jellemhibának", "akaratgyengeségnek" tekinti. Ez is hozzájárulhat, ahhoz, hogy ha már bekövetkezett a függő állapot, akkor az érintettek nehezen szánják rá magukat a terápiára - mondta Bodrogi a HáziPatika.com-nak.

Az, hogy Magyarországon az alkoholfogyasztás komoly problémákat vet fel, az nemcsak az Ébredések Alapítvány munkatársának előadásából derült ki. Kitűnik ez olyan nemzetközi összesítésekből is, amelyeket Michael Kaplan amerikai, oregoni pszichológus idézett a konferencián. Így a Wall Street Journal szerint az alkoholfogyasztási zavarokat tekintve Magyarország, Oroszország és Fehéroroszország mutatta 2014-ben a legmagasabb értékeket.

Kaplan szerint ugyanakkor nagyon nehéz statisztikailag definiálni az "alkoholproblémát", illetve a fogyasztási zavart, pláne nehéz megfigyelni ezeket és pontos statisztikákat összeállítani ezekről. Éppen ezért minden ilyen felmérést, összesítést nagy óvatossággal kell kezelni - tette hozzá.

Kaplan ugyanakkor idézett egy 2013-as OECD-felmérést is, amely szerint Magyarország harmincnégy ország közül a 10. helyet foglalta el, amikor az államokat a tiszta alkoholfogyasztás alapján rangsorolták.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Mihranian Hermon
belgyógyász, addiktológus
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30030

További belgyógyász magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag