Alkoholfüggőkön is segít az epilepszia elleni gyógyszer

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HVG.hu

Egy epilepsziarohamok és migrén kezelésére alkalmazott gyógyszer alkalmas lehet az alkoholfüggőség csökkentésének elősegítésére is a Journal of American Medical Association (JAMA) című amerikai orvostudományi szakfolyóiratban a héten megjelent tanulmány szerint.
Az epilepsziagyógyszert szedő páciensek sokkal inkább tudják csökkenteni alkoholfogyasztásukat és több napon át képesek józanok maradni - állapítja meg a tanulmány. "Ez olyan gyógyszer, amelyet a háziorvos (az Egyesült Államokban) az alkoholbetegeknek is felírhat, azaz saját megszokott környezetükben kezelhetők lennének, ahelyett, hogy ott kellene hagyni a munkájukat és a családjukat, hogy detoxikálóintézményekben kezeltessék magukat, mint ahogyan ez gyakran történik" - kommentálta az értesülést Bankole Johnson, a charlottesville-i Virginia Egyetem professzora, a tanulmány szerzője.
A kutatás során 371 alkoholbeteget figyeltek meg tizennégy héten át. A csoport fele naponta 300 mg-ot kapott a gyógyszerből, a többiek placebót kaptak. Valamennyiüket felszólították alkoholfogyasztásuk csökkentésére. A kísérletben résztvevők elmondták, hogy korábban minden harminc napból 24 napon át, azaz az adott időszak 80 százalékában jelentős mennyiségű alkoholt ittak, és csak havi három napon át voltak valóban józanok. A program végén a páciensek csak a vizsgált időszak 20 százalékában fogyasztottak alkoholt, és havi 16-17 napon át maradtak józanok.
Az összes páciens esetében javulást tapasztaltak, de a gyógyszerrel kezeltek esetében négyszeres volt az esély a napi alkoholfogyasztás mérséklésére, és háromszor nagyobb volt az esély az olyan napok számának csökkentésére, amikor sokat ittak. Kétszeresére nőtt az esély az olyan napok számának növelésére is, amikor teljesen józanok voltak.
Johnson professzor szerint az alkoholbetegek kezelésére már empirikusan használt szer vélhetően azáltal csökkenti az alkoholszükségletet, hogy kezeli a hosszú ideig tartó italozás miatt károsult neurotranszmitterekben (ingerületközvetítő molekulákban) kialakult rendellenességet. A páciensek mellékhatásokról, így tompultság érzéséről, fáradtságról, koncentrálási nehézségekről és fejfájásról is beszámoltak, de a kutatók szerint ezek a mellékhatások jelentéktelenebbek, mint az alkoholfüggés kezelésére használt klasszikus gyógyszerek esetében.
A kutatók szerint az alkoholizmus évente 85 ezer ember halálát okozza az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag