Aki füstöl, annak nem osztanak munkát

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

dohányzás, munkanélküliség

A dohányosok nehezebben jutnak munkához, mint azok, akik mentesek e káros szenvedélytől, és a füstölés mintha konzerválná a munkanélküliséget, mert akik rendszeresen rágyújtanak sokkal tovább maradnak munkanélküliek is.

A Stanford Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmánya arra vall, hogyha a dohányos talál is munkát, kevesebbet keres, mint aki szenvedélytől mentesen él. A dohányzás mintha a megbízhatatlanság címkéje lenne, legalább is az USA-ban, ahol a felmérés készült.

A cigarettázás és a munkanélküliség közötti összefüggés felderítésére a kutatók 131 munkanélküli és munkát kereső dohányost kérdeztek meg. A kutatásba bevontak 120 olyan munkanélkülit is, akik nem dohányoztak. A kutatás résztvevőit úgy választották ki, hogy sokféle réteget képviseljenek, s például az iskolai végzettség ne torzíthassa az eredményeket.

Aki dohányzik, kevesebbet keres nemdohányzó társainál

Aki dohányzik, kevesebbet keres nemdohányzó társainál

Jól tudjuk, hogy a dohányzás rendkívül rossz hatással van a tüdőre és számos súlyos, akár halálos kimenetelű betegség rizikóját növeli. Azonban jó néhány kevésbé ismert, de legalább olyan káros következménye lehet a cigarettázásnak. Részletek!

A JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmányi ismertetés szerint a résztvevőket a kutatás elején, fél- majd egy évvel később is kikérdezték. A tanulmány kezdete után 12 hónappal a dohányosoknak csak a 27 százaléka, míg a nem dohányzóknak 56 százaléka talált munkát. Az elhelyezkedők közül a dohányosok átlagosan óránként öt dollárral kerestek kevesebbet, mint a nem dohányzók.

Ugyan a kutatók korábban is kimutatták már a kapcsolatot a dohányzás és a munkanélküliség között, az ok-okozati összefüggést mégis nehéz bizonyítani. Ez a tanulmány is csak azt állapítja meg, hogy aki dohányzik, nehezebben talál munkát, de azt nem, hogy azért vannak-e nehézségei, mert dohányzik, vagy ettől teljesen függetlenül, és a két jelenség csak véletlenül jár együtt.

Forrás: MTI

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag