A rövid életűekre hajtanak a brit biztosítók

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Magyar Orvosi Kamara

Miközben a brit nyugdíjasok mind tovább élnek a magánbiztosítók fölfedezik a várhatóan rövidebb ideig élők, például a dohányosok és a betegek piaca kínál. A legnagyobb brit életbiztosítók tavaly már erősen panaszkodtak arra, hogy a biztosítottak egyre hosszabb ideig élnek, ezért több a kifizetésük,
ez a kockázat rontja arculatértéküket és nagy értékleírásokkal terheli mérlegüket.
Akadnak azonban olyan társaságok, amelyek új lehetőséget fedeznek fel az úgynevezett "impaired life" , azaz "hátrányos életű" emberek piacán, olyan ügyfeleket keresve, akiknek dohányzás, italozás, betegség, vagy a foglalkozásuk, munkakörülményeik, általános életmódjuk, vagy akár a lakóhelyük miatt várhatóan rövidebb lesz az életük az átlagosnál.
A biztosított a szokásos vagy magasabb díjért a szokásosnál nagyobb nyugdíjat kap, tekintettel a haladottabb korában várható, nagyobb egészségügyi kiadásaira, de a legjobban mégis a biztosító jár, mert nem sokáig kell fizetnie az életjáradékot.
Közben az általános feltételű nyugdíjbiztosítások alapján ígért nyugdíjak összege évek óta csökken az új kötésekben, a "hátrányos életű" nyugdíjbiztosítások népszerűsége nő. Az ilyen kötvények alapján beszedett díjak összege tavaly 35 százalékkal emelkedett Nagy-Britanniában, meghaladta az egymilliárd fontot, először e piaci szegmens fölfedezése óta. Az e piacon beszedett biztosítási díj kétszer annyi, mint 2001-ben volt, és rövid időn belül elérheti a mostaninak akár a háromszorosát is.
A nemzedékváltás ás az állami nyugdíj csekélysége miatt gyorsan átalakuló brit nyugdíjrendszerben amúgy is rohamosan szaporodnak a magánkötések, de a "hátrányos életű" kötvények, amelyek jelenleg a teljes piacnak a 10 százalékát teszik ki, az átlagnál is gyorsabban terjednek. A "hátrányos életű" ügyfeleket a múlt évtizedben elsők között fölfedező társaság vezetője szerint az ilyen kötvények aránya hosszabb távon elérheti a 40 százalékot a teljes piacon.
A fővonalbeli biztosítók szakértői időnként fanyalognak, azt mondják, a "hátrányos életű" piac nagyon kiszámíthatatlan, mert előfordul, hogy a biztosítottak a vártnál tovább élnek. Az is igaz, hogy a nagy biztosítók nehezen tudnak olyan sokrétű, sokféle, akár személyre szabott biztosítási feltételeket kidolgozni és kezelni, mint a kisebb, rugalmas cégek.
Az elemzők azonban úgy vélik, hogy most már a nagy biztosítók is kénytelen lesznek jobban fölfedezni ezt a piacot, ha nem akarnak túl nagy veszteségeket a tovább élő, egészséges ügyfeleik miatt. Nem szólva arról, hogy számukra ott a világpiac is: Japán és több más gazdag ázsiai ország hasonló lehetőségeket kínál, mint a brit piac. (MTI)
[origo]
(2008.03.21. 10:45)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag