A passzív dohányos babák allergiások lesznek?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  stop.hu

Azoknál a kisgyerekeknél, akik csecsemőkorukban cigarettafüstös környezetben tartózkodtak, nagyobb eséllyel jelentkeznek bizonyos allergiatípusok - állítja egy friss tanulmány.
A szakértők korábban is egyetértettek abban, hogy az asztma kifejlődésének kockázatát növeli, ha a kisgyerek korai életszakaszában dohányfüstös levegőt szívott be. A különféle allergiák kifejlődésére azonban eddig nem voltak egyértelmű adatok.
Svéd kutatók most azt találták, hogy azoknál a 4 éveseknél, akik babaként szüleik dohányfüstjének voltak kitéve, nagyobb arányban fejlődött ki allergia a háziporra és macskaszőrre. Nagyobb kockázatot találtak náluk az élelmiszerallergiára is.
A stockholmi Karolinska Intézet kutatói Eva Lannero vezetésével 4000 családot vizsgáltak, ahol a gyerekek 1994 és 1996 között születtek. A szülők dohányzási szokásaira kérdeztek rá a kicsik 2 hónapos, 1 és 2 éves korában. A gyerekek 4 éves korában végezték el vérükből az antitesteket kimutató tesztet. Olyan gyakori allergénekre vizsgálódtak, mint a macskaszőr, házipor, penész, vagy tej, tojás, gabona.
A kutatók azt találták, hogy azokban a gyerekekben, akik 2 hónapos korukban cigarettafüstnek voltak kitéve, átlagosan 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt jelent antitest a fenti, lakásban vagy élelmiszerben lévő allergénekkel szemben.
Különösen a macskaszőrre és az ételekre nőtt meg az allergia esélye ezeknél a gyerekeknél, ez a két típus 50 százalékos kockázatnövekedést mutatott.
A korai passzív dohányzás vélhetően légúti gyulladást vált ki a babáknál, roncsolja a védő nyálkahártyát, mely aztán túlérzékennyé teszi őket az allergén anyagokra - állítják a Thorax orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban a svéd kutatók.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag