A nők majdnem annyit isznak, mint a férfiak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy nemrégiben készült amerikai tanulmány megállapítja, hogy a férfiak ugyan többet isznak a nőknél, de a rés szűkül. Legalábbis a tengerentúlon a hölgyek egyre gyakrabban nyúlnak a pohárhoz.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Aaron White és kollégái a túlzott alkoholfogyasztással foglalkozó nemzeti intézetnél (National Institute on Alcohol Abuse - NIAAA), illetve a nemzeti egészségügyi intézetnél (National Institutes of Health - NIH) egy 2002 és 2012 között készült országos felmérés adatait elemezték a kábítószer-használat és az egészségi állapot összefüggéseiről. Ebben nem csak a tiltott kábítószerekkel foglalkoztak, hanem az alkohol- és dohányfogyasztással is.

A kutatók kiértékelték az alkoholfogyasztást a 12 éves és idősebb férfiak és nők esetében az USA-ban, beleértve az aktuális ivást és a mértéktelen ivás, függetlenül attól, hogy az alkoholfogyasztást kombinálták-e más drogok - például a marihuána - használatával.

Mennyi alkohol a túl sok alkohol?

Amikor megpróbáljuk meghatározni az alkoholfogyasztási szokásokat, akkor valószínűleg az az első felmerülő kérdés, hogy "mennyit lehet?", "mennyi a túl sok?". Ezt járjuk körbe a cikkben, kattintson!

A vizsgálat kimutatta, hogy az alkoholfogyasztásban korábban tapasztalt különbség a férfiak és a nők között szűkült. Az aktuális ivás - ami annyit tesz, hogy a megkérdezett fogyasztott-e alkoholt az elmúlt 30 napban - a nők körében 10 év alatt, 44,9 százalékról 48,3 százalékra nőtt, miközben a férfiak körében, 57,4 százalékról 56,1 százalékra csökkent.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknak a napoknak a száma is emelkedett, amikor az elmúlt egy hónapban a nők alkoholt fogyasztottak. A 2002-es átlag 6,8 nap volt, ami tíz év alatt 7,3-ra emelkedett. A férfiaknál ez a mutató ugyanabban az időszakban 9,9 napról 9,5-re esett vissza.

A nők majdnem annyi alkoholt isznak, mint a férfiak

A nők majdnem annyi alkoholt isznak, mint a férfiak

Azok a 18-25 éves nők, akik nem jártak egyetemre, jelentősen többen kezdtek el mértéktelenül inni a vizsgálat időszakban. Eközben a férfiaknál szignifikáns csökkenést tapasztaltak a mértéktelen ivászatot illetően.

"Ez a tanulmány is megerősíti, amit más korábbi jelentések már feltártak, hogy az alkoholfogyasztás szokásai változóban vannak az amerikaiak körében" - jelentette ki George F. Koob, a NIAAA igazgatója.

A csapat szerint már csak egy mérőszám van, amely a nemek közötti különbség növekedését jelzi a vizsgált 10 év alatt: az alkohol és a marihuána együttes használata az utolsó ivás alkalmával. Ez a 18-25 éves férfiak között 15-ről 19 százalékra növekedett, de stabil maradt a nőknél, 10 százalékon áll ebben a korcsoportban.

A kutatók szerint a nemek alkoholfogyasztási szokásai közötti különbség csökkenésének okai nem világosak. A tanulmány nem tudott teljes mértékben magyarázatot adni a trendre sem a családi állapot, sem a terhesség vagy a foglalkoztatási helyzet alapján.

Azt azonban leszögezték, hogy az eredmények aggodalomra adnak okot, mert a nők jobban ki vannak téve az alkohollal kapcsolatos egészségügyi következmények, mint a férfiak. Különösen a szívbetegségek és a májgyulladás kockázata fokozott a körükben.

Dr. White és kollégái szerint további kutatásokra van szükség, hogy azonosítsák a férfi és a női alkoholfogyasztás trendjeinek mozgatórugóit, mivel ez adhatja az alapját a megelőzési és kezelési stratégiáknak.

Forrás: Medical News Today

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Mihranian Hermon
belgyógyász, addiktológus
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30058

További belgyógyász magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag