A nikotinpótló terápia mindenképpen segít

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Azok a dohányosok, akik nem azonnal akarnak leszokni, csak csökkenteni akarják az elszívott cigaretták számát, jobban járnak, ha a csökkentéshez igénybe veszik a nikotinpótló terápiás lehetőségeket (például a rágó tapaszt) - olvasható a bmj.com tudományos oldalon közzétett tanulmányban.
Ez későbbi leszokási esélyeiket is növeli. A Birminghami Egyetem kutatása az első, amely azon dohányosok leszokását vizsgálta, akik eleinte nem akartak azonnal füstmentessé válni.

A dohányzás az egyik legfontosabb oka bizonyos krónikus betegségeknek illetve az idő előtti halálozásnak. Sok dohányos próbál leszokni, de csak néhány százalék jár sikerrel. Ennek az egyik oka az, hogy a legtöbben valójában nem akarják azonnal abbahagyni, csupán fokozatosan. Ezek a dohányosok jobban járhatnak, ha a nikotinpótló terápia segítségével fokozatosan szoknak le a cigarettázásról.

Leszokás a dohányzásról

Leszokás a dohányzásról

A kutatók korábban publikált 7 tanulmány eredményeit tekintették át, amelyben a leszokni vágyók rágógumi illetve nikotik inhalátor segítségét vették igénybe. Összesen 3000 jelentkezőt vontak be a 7 vizsgálatba, akik 6-18 hónapon keresztül alkalmaztak nikotinpótló kezelést. Körükben 6,75 százalékos volt a legalább hat hónapos dohányzásmentesség - éppen kétszer annyi, mint a hatóanyag nélküli placebót kapott csoportokban. Más szavakkal mondva: a nikotinpótlás segítségével 3 százaléknyi olyan dohányos tette le a cigarettát, akik egyébként nem tudtak volna leszokni. A kezelésnek nem volt komolyabb mellékhatása a résztvevőkre. A szerzők ugyanakkor megemlítik azt is, hogy a vizsgálatok mindegyikében a dohányosok szakmai segítséget is kaptak, így nagy kérdés, hogy a nikotinpótlás önmagában vagy csak szaksegítséggel együtt képes erre a hatásra.

"Tanulmányunk azért fontos, mert kimutatta: vannak olyan dohányosok szép számmal, akik az azonnali leszokásra nem képesek, de a hosszabb távú leszokásra alkalmasak" - írják a szerzők, akik szerint fontos lenne, hogy a nikotinpótló terápiák szerves részét képezzék a dohányzás elleni küzdelemnek.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag