A nikotinmentes cigaretta segíti a leszokást

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

dohányzás

Az úgynevezett nikotinmentes cigaretták segíthetik a leszokást, ugyanúgy, ahogy a nikotinos cukorkák, derül ki egy tanulmányból.

Azok, akik a leszokás előtt használták a nikotinmentes cigarettát, ugyanolyan eséllyel hagyták abba a füstölést, mint azok, akik cukorkát használtak - tették közzé a szerzők az Addiction című folyóiratban. (Igazából ezek a termékek tartalmaznak egy minimális mennyiségű nikotint).

A nikotinmentes cigaretta és a cukorka egyaránt legyőzi az alacsony nikotintartalmú cigarettát - jegyezte meg Dr. Dorothy K. Hatsukami, a Minnesotai Egyetem Dohányhasználati Kutatóközpontjából munkatársaival együtt. A nikotinmentes cigaretta 0,05 mg nikotint tartalmaz szálanként, míg a csökkentett nikotintartalmúak 0,3 mg-ot. A light cigaretták esetében ez az érték 0,7 és 1,0 mg között mozog.

Leszokás a dohányzásról

Leszokás a dohányzásról

Míg a tudósok többféle módszert próbáltak ki arra, hogy csökkentsék a dohányosok által belélegzett nikotin mennyiségét, arra is gondoltak, hogy akkor egyszerűen több szálat szívnak majd el azért, hogy megkapják, amit hiányolnak. A nikotinmentes cigarettával pont ezt akarták elkerülni. Hatsukami csapata összehasonlította átlagosan 15 éve dohányzó 165, főként középkorú nő és férfi dohányzási szokásait és leszokási arányát. Többször megpróbáltak felhagyni szenvedélyükkel, és szerettek volna ismét kísérletet tenni rá. 53 résztvevő kapott nikotinmentes cigarettát, másik 52-nek pedig ugyanolyan kinézetű, de alacsony nikotintartalmú cigarettát. Mindkét csoport tagjainak meghagyták, hogy hat héten át csak a kísérleti cigarettákat szívják, majd tegyék le végleg. A résztvevők maradéka cukorkát használt hat héten át.

A vizeletvizsgálat és tüdőfelvételek kimutatták, hogy a bennmaradók esetében a nikotinmentes csoport tagjai közül 19-en, a cukorkás csoportból pedig 12-en maradtak tiszták hat hét után. Az alacsony nikotintartalmú csoportból mindössze heten dohányoztak ebben az időpontban. A nikotinmentes cigarettát szívók szervezetében alacsonyabb volt a dohányzással kapcsolatos méreganyagok szintje, kevésbé kínozták őket az elvonási tünetek, bár mindkét csoport hasonló mértékben számolt be a cigaretta utáni vágyakozásról.

Miért szokott rá a cigarettára Somló Tamás?

Miért szokott rá a cigarettára Somló Tamás?

Ahogy azt a tudósok feltételezték, az alacsony nikotintartalmú cigarettát szívók nagyobb valószínűséggel kompenzálták a megvonást több szál elszívásával. A nikotinmentes cigarettát szívók azonban nem.

Habár a nikotinmentes cigaretta "potenciálisan felhasználható leszoktató eszközként", a szerzők megjegyezték, hogy a kis tanulmány eredményei nem elégségesek ahhoz, hogy javasolják a nikotinmentes cigarettát a cukorka helyett, írta a Reuters Health-nek Hatsukami. A következtetés levonásában az is korlátozta őket, hogy a tanulmány időtartama alatt a dohányzó csoport harmada, a cukorkás csoport fele kilépett.

Az eredmények azonban így is biztatóak, legalábbis Mitch Zeller és Saul Shiffman a Pinney Associates munkatársai szerint, és úgy vélik, meg kell vizsgálni még azt is, hogy a nikotincsökkentés milyen hatást gyakorol a dohányosokra. A Pinney tanácsokat ad a GlaxoSmithKline-nak, melynek külön divíziója van a dohányzás kontrollálásra.
Animáció: HáziPatika.comVideó: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag