A más függőségi betegségekkel is küzdő dohányosoknak a legnehezebb a leszokás

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Tízből négy dohányos a cigaretta mellett alkohol- és drogfüggőséggel, valamint mentális betegségekkel is küzd, ez pedig rendkívüli módon megnehezíti a leszokásukat.

A legújabb kutatások szerint azonban ezek a páciensek ötször akkora eséllyel szoknak le, ha rendszeres dohányzásellenes tanácsadást kapnak háziorvosuktól.

A kutatás során a tudósok 1400 dohányos leszokási mutatóit vizsgálták meg. A sikeres leszokás aránya a járulékos betegségekkel (mentális betegségek, alkoholizmus, drogfüggőség) élők esetében mindössze 6 százalék volt, de ezek hiányában és rendszeres tanácsadás nélkül is csupán 10,5 százalék. Járulékos betegségekkel és tanácsadással már 31 százalékos eredményt értek el a dohányosok, a járulékos betegségek nélkül pedig 35 százalékot.

Az eredményekből kiderült továbbá, hogy az alkohol- és drogproblémákkal, valamint mentális betegségekkel küzdő dohányosok legalább olyan gyakran részesültek leszokást segítő tanácsadásban, mint azok, akiknek nem voltak járulékos betegségei (az arányok 73 és 80 százalék voltak). "Nagyon hasznos lenne, ha a háziorvosok is segítenének a leszokásban, fontos azonban, hogy egyszerre csak egy problémára, mondjuk a gyógyszerfüggőségre, vagy a dohányzás abbahagyására koncentráljanak, ez ugyanis még tovább növeli a hatásfokot" - nyilatkozta Dr. Michael Ong, a Kalifornia Egyetem Jonsson Rákkutató Központjának segédprofesszora.

A kutatás részletes leírása a Nicotine and Tobacco Research című szaklap augusztus 23-i számában olvasható.Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag