A kamaszok már nem alkoholisták?

Egy felmérés szerint kevesebbet isznak a fiatalok
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

alkohol, kamaszok, alkoholizmus, alkoholfogyasztás, felmérés, fiatalok, alkoholfüggőség

Egy új brit felmérés adatai azt mutatják, hogy a szigetországban egyre növekszik az absztinensek száma. Ez a növekedés különösen a fiatal antialkoholisták szép számnak köszönhető.

Kérdéses, hogy hosszabb távú tendenciáról vagy csak egy egyszeri visszaesésről van-e szó az alkoholfogyasztás csökkenésében.

A brit nemzeti statisztikai hivatal - Office for National Statistics (ONS) - felmérése szerint a britek körében egyre magasabb azoknak a száma, akik soha nem isznak alkoholt. A növekedést elsősorban az absztinens fiatalok számának a növekedése adja - írja a The Telegraph. Az új adatok szerint Nagy-Britanniában minden ötödik brit felnőtt antialkoholista. A 16-24 éves korosztályban az egyáltalán nem ivók aránya 40 százalékkal nőtt a legutóbbi, 2005-ös felmérés óta.

A szakértők azonban hitetlenkedve állnak az eredmények előtt, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a felmérés módszereivel lehet a probléma. A felmérés ugyanis nem adja meg az adatokat sem a vallás, sem pedig az etnikum szerint. Ha ugyanis ezek az adatok meglennének, kiderülhetne, hogy a csökkenés azoknak a fiataloknak köszönhető, akik olyan vallásúak vagy olyan kultúrából jönnek, ahol az alkoholfogyasztás meg van tiltva. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a felmérés nem reprezentatív, és az eredmények ellentmondásban vannak más felmérések adataival - így például a májbetegek és a cukorbetegek növekvő számával, illetve a detoxiákóba vagy a sürgősségire kerülő fiatalok növekvő számával.

Ugyanakkor az ONS-nek több felmérése is alátámasztja azt, hogy a fiatalok konzervatívabban állnak hozzá az alkohol-, illetve a drogfogyasztás kérdéséhez és a dohányzáshoz, mint az idősebb generációkba tartozók. Egy 2014-es felmérés adatai szerint például a nyugdíjasok kétszer valószínűbb, hogy napi szinten isznak, mint a fiatal felnőttek. Egy másik, 7590 középiskolás megkérdezésével végzett vizsgálat szerint pedig 18 százalékkal nőtt azon 11-15 évesek aránya, akik még soha életükben nem ittak alkoholt.

Nő azoknak a kamaszoknak a száma, akik soha nem isznak alkoholt?

Nő azoknak a kamaszoknak a száma, akik soha nem isznak alkoholt?


Dr. Adam Winstock addiktológus szakértő szerint az idei ONS-adatok nem bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás valóban visszaszorulna Nagy-Britanniában. Nem lehet tudni ugyanis, hogy csak egyszeri csökkenésről van szó, vagy pedig tendenciáról. "Az azonban nagyon érdekes kérdés - mondja a szakértő -, hogy a csökkenéshez van-e bármi köze a közösségi médiának. Ma ugyanis egy görbe este, egy lerészegedés nem maradhat titokban, nem magánügy, hanem azonnal mindenki tudomást szerezhet róla. Ez pedig lehetséges, hogy óvatosságra inti a fiatalokat."

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag