A játékfüggő erről ismerhető fel

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A videojátékot űzők ötödénél jelentkeznek valamilyen mértékben a problémás játékhasználat jelei - mutatta ki egy ELTE-n készült kutatás, amelyben 3400 fiatal vett részt.

A magyar játékosok 3 százaléka a súlyosan, 15 százaléka pedig a közepesen veszélyeztetett kategóriába tartozik. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy mindannyian ténylegesen függők lennének, ugyanakkor érdemes odafigyelni rájuk. Meglepő, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a játékkal töltött idő mennyisége a meghatározó tényező, hanem sokkal inkább a személyiség, a szociális háttér és a hozzáállás a játékhoz.

A többi nem kémiai függőséghez hasonlóan a játékfüggőségnél sem lehet gyógyulásról beszélni. A felhagyást a tevékenységgel, és más életforma kialakítását nevezhetik az addiktológusok sikernek. Ám a játékfüggőség abban is hasonlít a többi addikcióhoz, hogy bármikor újra kialakulhat. Részletek itt.

"A videojáték-függőség kutatása még relatíve új tudományterület, így hivatalosan nem is tartozik a mentális betegségek közé, pedig a nemzetközi kutatások a problémás játékosok arányát 3 és 20 százalék közé becsülik, és Magyarországon is több százra tehető a számuk" - mutatott rá Bányai Fanni, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia tanszékének doktorandusza, a Chio Mozdulj Gamer Mozgalom szakértője.

A függőségre hajlamos játékosok az alábbi jelekről ismerhetőek fel:

  • Fantáziálás: gondolatban akkor is a játékról álmodoznak, amikor éppen nem játszanak.
  • Megvonási tünetek: hiányérzet és feszültség keletkezik bennük, amikor nem játszhatnak.
  • Túlhasználat: hiába szeretnék, nem tudják kontrollálni a játék mennyiségét.
  • Belefeledkezés: elvesztik az időérzéküket, teljesen elmerülnek a játékban, emiatt elhanyagolják a feladataikat.
  • Konfliktusok: a fenti okokból kifolyólag összetűzésbe kerülnek a környezetükkel, és gyakran hazudnak a játékkal töltött idő mennyiségéről.
  • Elszigetelődés: elhanyagolják a barátaikat, kapcsolataikat, így magányossá válnak.

Mindezeken felül olyan testi tünetek is jelentkezhetnek a problémás játékosoknál, mint az elhízás vagy a fogyás, a szem megerőltetése, a hátfájás és egyéb mozgásszervi betegségek, valamint az általános fáradság és kimerültség.

A magyar játékosok 3 százaléka súlyosan veszélyeztetett
A magyar játékosok 3 százaléka súlyosan veszélyeztetett

Hogyan segíthet a család?

A pszichológus szakértő szerint azagresszióés az eltiltás semmiképpen sem vezethet eredményre. Ha valóban problémás játékosról van szó, úgy abban kell segítenünk neki, hogy visszataláljon az egészséges használathoz. A legjobb stratégia, ha elkezdünk vele beszélgetni a játékról, hogy megismerjük, milyen az a virtuális világ, amelyben a napjait tölti. Fiatalabb játékosoknál ez megkönnyíti azt is, hogy közösen alakítsuk ki a játékra vonatkozó szabályokat, amelyek mindkét fél számára elfogadhatóak, vagy közösen válasszunk ki játékokat a hivatalos besorolás alapján, és határozzuk meg a napi vagy heti játékidőt. Bátorítsuk, hogy játsszon együtt az "offline" barátaival is, mert így fejlődhetnek a személyes kapcsolatai, és a játékban tanult készségeket is könnyebben használhatja majd valós élethelyzetekben.


"Jó, ha a játékosnak van más hobbija, amire szülőként építeni tudunk. Szervezzünk közös programokat, amelyekben szerepet kap a játék és a testmozgás is! Erre kiváló lehetőséget biztosítanak az ingyenes rendezvényeink, ahol a játékosok új sportokat próbálhatnak ki, közben pedig ismerkedhetnek hasonló érdeklődésű fiatalokkal" - hívta fel a figyelmet Bányai Fanni.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32442

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag