A hamis ígéretek ártanak a szenvedélybetegeknek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Legutóbb egy 90 százalékos hatékonysággal kecsegtető módszerrel tört be a piacra egy amerikai cég: mint kiderült, ők mindenkit sikerként könyveltek el, aki nem jött vissza hozzájuk. Vagyis minden tudományos bizonyíték és megalapozottság nélkül hirdették "eredményeiket". Számtalan eszközt és módszert hirdetnek a cégek. A szakemberek szerint a hamis ígéretek többet ártanak, mint használnak.
Sokan akarják letenni a cigarettát, s végleg lemondani káros szenvedélyükről, segítséget is igénybe vesznek. Ám a hamis ígéretekkel nehezítik az elhatározás véghezvitelét.
Egy felmérés szerint 2008-ban a dohányosok 65 százaléka le akar szokni, vagy az egészségkárosodás, vagy anyagi okok miatt, vagy csak azért, mert egyre több munkahely lesz ebben az évben nemdohányzó. Ehhez viszont mind több helyről keresnek segítséget. Legutóbb egy 90 százalékos hatékonysággal kecsegtető módszerrel tört be a piacra egy amerikai cég: mint kiderült, ők mindenkit sikerként könyveltek el, aki nem jött vissza hozzájuk. Vagyis minden tudományos bizonyíték és megalapozottság nélkül hirdették "eredményeiket". Számtalan eszközt és módszert hirdetnek a cégek. A szakemberek szerint a hamis ígéretek többet ártanak, mint használnak: a dohányosok ugyanis újabb és újabb kudarcként élik meg, ha nem sikerült, miközben sokaknak már igen. A szkepszis pedig sokkal nehezebbé teszi a szakemberek dolgát.
- Tudomásul kell venni, hogy ez egy kőkemény munka, az eszközök leginkább pszichésen segíthetnek, de a tényleges leszokás időbe és nem kis harcba kerül - mondja az egyik, leszoktatással foglalkozó pszichológus. Létezik egy úgynevezett Cochrane-elemzés, amelyben mintegy 40 különféle módszert osztályoznak a szakemberek 0 és 5 közötti értékkel, hogy melyik mennyire hatékony. A függőség kezelése, kórházi betegeket leszoktató program, egyéni magatartási tanácsadás, illetve különböző, a megvonási tünetek ellensúlyozására adott gyógyszerek bizonyultak a legeredményesebbnek az összes módszer közül.
Legutóbb a Magyar Televízió az Országos Egészségfejlesztési Intézettel közösen indított ösztönző, segítő "Leteszem a cigit" programot. A televízió segítségével új megközelítést mutatnak be: két tévés kolléga "harcát" láttatják a cigarettával. Itt, a korábbi elrettentés helyett, inkább azt az üzenetet közvetítették, hogy a dohányzásról le lehet szokni, és a sikeres leszokáshoz motiváció, támogató társas közeg és tudományosan megalapozott módszerek kellenek.
A felnőtt lakosság körében végzett legutóbbi felmérés alapján úgy becsülik, hogy majdnem 308 ezer - mintegy 166 ezer férfi és 142 ezer nő - magyar felnőtt dohányos gondolkozik azon, hogy az elkövetkező 6 hónapban leszokik a dohányzásról, és további mintegy 89 ezer ember szeretné az elkövetkező 30 napban letenni a cigarettát. Összesen 1,7 millió magyar állampolgár állította, hogy érdeklődik a leszokást támogató műsorok iránt.
(2008.02.04. 11:08)
Kun J. Viktória - Népszabadság

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag