A fű a magyarok kedvence

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A korábbi évekhez hasonlóan Magyarországon továbbra is a kannabisz a leggyakrabban használt kábítószer, fogyasztása leginkább a 18-34 éves fiatalokra, illetve fiatal felnőttekre jellemző.

Az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA) éves jelentésének adatai azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek körében az elmúlt években csökkenőben van a kannabisz fogyasztása, ugyanakkor az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan erősödik, ahogy egyre elterjedtebbek az új szintetikus pszichoaktív anyagok is.

Ezzel egy időben több magyar középiskolás diák esetében regisztráltak alkoholfogyasztást. Az alkalomszerű, de nagy mennyiségű alkoholfogyasztás gyakorisága magasabb volt Magyarországon az összes többi vizsgált ország - az unió 28 tagállama mellett Törökország és Norvégia - átlagánál.

A nagy kockázatú kábítószerhasználat, főként a stimulánsok és a szintetikus pszichoaktív anyagok beinjekciózása az utóbbi években folyamatosan nőtt, a heroinfecskendezés ugyanakkor jelentősen csökkent Magyarországon.

Magyarországon a kannabisz a legnépszerűbb kábítószer
Magyarországon a kannabisz a legnépszerűbb kábítószer

Kábítószerrel összefüggő fertőző betegségek és halálozás

A magyar adatok azt mutatják, hogy az újonnan regisztrált HIV-esetek száma 2011 óta emelkedett, de csak néhány esetben kapcsolódik közvetlenül az injekciós kábítószer-használathoz. Ugyanakkor az intravénás kábítószerhasználat miatt bekövetkezett hepatitis C-fertőzések száma 2006 és 2013 között majdnem megduplázódott, azóta azonban csökkenő tendenciát mutat.

Magyarországon az elmúlt 10 év során évente 20 és 30 közötti kábítószer okozta halálesetet jelentettek be. Az ilyen jellegű halálesetek - amelyek közvetlenül a tiltott szerek használata okozta mérgezéseket és túladagolásokat jelentik - legfőképpen a heroin magasabb tisztaságának tulajdoníthatóak.

Meddig maradnak a szervezetben a drogok?

A marihuánahasználatot meglehetősen nehéz eltitkolni, ugyanis hosszan kimutatható a vizeletben, a vérben és a hajban, sőt sokkal tovább, mint például a heroin és a kristályos metamfetamin. További információért kattintson!

A tanulmány megjegyezte, hogy a heroin elérhetősége 2010 után jelentősen csökkent, ugyanakkor más opioidok - természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületek - kezdenek dominálni a kábítószerrel összefüggő halálesetek között. 2015-ben a toxikológiai eredmények szerint az opiátok - az ópiumból kinyerhető vegyületek csoportjai - az összes halálozás körülbelül felében érintettek, amelyeket rendszerint más pszichoaktív anyagokkal együtt találtak az elhunyt szervezetében.

Az áldozatok többsége férfi, átlagéletkoruk a halál időpontjában 33 év.


Drog a börtönökben

A jelentés kitér a fogvatartottak kábítószer-használatára is: a börtönlakók 30-40 százaléka a börtönbüntetését megelőzően már használt valamilyen tiltott szert, legfőképpen kannabiszt. A tanulmány adatai szerint a fogvatartottak 14 százaléka a börtönben is kábítószerfogyasztó.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32744

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország középső tájain változóan, délnyugaton és északkeleten erősen felhős lesz az ég, északkeleten kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag