A felelős alkoholfogyasztást hangsúlyozták

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A terhes nők alkoholfogyasztásáról tartottak kerekasztal-beszélgetést szakértők részvételével. A prezentációkból kiderült: kis mennyiségű alkoholból is baj lehet.

Az egészséges, nagykorú emberek számára az alkohol tartalmú italok mértékletes fogyasztása jól összeegyeztethető a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal. Ugyanakkor a túlzott, felelőtlen alkoholfogyasztás negatív mentális, szociális vagy egészségügyi következményekkel járhat, amely sajnos Magyarországon is jelen van. Sokan nincsenek tisztában az alkoholfogyasztás alapvető szabályaival, az ahhoz tartozó felelősséggel.

A Dreher ezért Magyarországon elsőként indította útjára a Felelős Alkoholfogyasztás Programot, amely magában foglalja az önszabályozást, a belső tréningeket, illetve a civil szervezetekkel való közreműködést. "Vállalatunk szigorú elveket és gyakorlatokat érvényesít marketing és kereskedelmi tevékenységeiben, továbbá párbeszédet folytat a kérdés érintettjeivel az egyéni és intézményi felelősségvállalás ösztönzése érdekében" - mondta Glattfelder Tamás, gazdasági igazgató.

A vállalat ezért rendezte meg szerdán a "Terhesség és alkohol" fórumot, ahol szakemberek vitatták meg a terhesség és szoptatás alatti alkoholfogyasztás kérdését. A kerekasztal beszélgetésen az okokkal, a megelőzés lehetőségeivel, továbbá az anyák felvilágosításával kapcsolatos témákat vitatták meg olyan szervezetek és intézmények részvételével, mint az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet, a Józan Babák Egyesület, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház.

A rendezvényt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Beszédében kihangsúlyozta: "A kormány egyik legfontosabb célja a családok és a gyermekvállalási kedv megerősítése, és szeretnénk, ha ezzel együtt járna a felelős szülői magatartási minták elsajátítása. Ezért támogatunk minden olyan tájékoztató célzatú, figyelemfelkeltő kezdeményezést, amely a legnagyobb kincs, a gyermek és magzat egészségségének védelmében történik."

A felelős döntés az alkoholmentesség minden várandós anya számára

A felelős döntés az alkoholmentesség minden várandós anya számára


Dr. Koós Tamás, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Addiktológiai Centrum főmunkatársa elmondta: "Az alkoholfogyasztás mindkét nem számára és minden életkorban hordoz jól meghatározható kockázatokat. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amelyekben a legkisebb kockázatvállalás is súlyos, akár élethossziglan tartó következményekkel járhat. A várandósság ilyen élethelyzet, a felelős döntés az alkoholmentesség minden várandós anya számára."

Dr. Klujber Valéria az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szakértője szerint az alkoholfogyasztás olyannyira elfogadott a társadalomban, hogy sokszor nem is kezeljük drogként - sokkal elnézőbbek vagyunk az ivással, mint az illegális drogokkal, pedig az alkoholizálás sokkal nagyobb egészségi problémát jelent. "A várandósság alatti alkoholfogyasztással kapcsolatban sok téves hagyomány kering, miszerint akár kedvező hatásai is lehetnek. Ez nem így van - a veszélye minden időszakban nagyobb, mint amennyi haszna esetleg lenne!" - mondta dr. Klujber Valéria.

"A nagy kockázatú kismamák intenzív kezelése, bevonva a családtagokat és a betegtársakat is, mint lelki segítőket, 80 százalékkal csökkentheti a megszülető gyermek későbbi kriminalitását, drog- és alkoholfogyasztását és testi, lelki betegségeit, javítva annak esélyét is, hogy a kismama később dolgozni tudjon a munkaerőpiacon" - mondta dr. Takách Gáspár, a Szent István Kórház Addiktológiai Rehabilitációs Osztály vezető főorvosa.

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület elnöke tapasztalatai szerint "A női alkoholfogyasztás hátterében nagyon gyakran áll korábbi, vagy jelenlegi erőszakélmény, bántalmazás. A támogató, összetartó, jól működő családi környezetben a női alkoholizmus esélye sokkal kisebb. Amennyiben a bántalmazás problémáját sikeresen kezeljük, ezzel együtt a női alkoholizmus esélyét is jelentősen csökkenthetjük."

"A budapesti Józan Babák Klubban korábban alkohol- vagy kábítószer-problémával élő sorstárs-segítő nők várják várandós vagy kisgyermekes társaik jelentkezését, akik máshol félnek saját szerhasználatukról beszélni. A megbélyegzés lehetősége, a szégyenérzet, a bűntudat miatt sokan nem mernek tanácsot vagy szakértő segítséget kérni. A Józan Babák önsegítő csoportban ugyanakkor baráti, elfogadó légkörben oszthatja meg mindenki személyes történetét, és - igény szerint - támogatást kérhet az emberi méltóságot tiszteletben tartó jogi, szociális, egészségügyi vagy más ellátás eléréséhez" - mondta el Oberth József, a Józan Babák Klub vezetője.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Lázár Erika
szülész-nőgyógyász
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30059

További szülész-nőgyógyász magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag