Miért kezelik nehezen a depressziósok a visszautasítást?

Határozottan rosszul tud esni, ha valaki, aki tetszik nekünk, visszautasít minket. Barátaink erre csak azt mondanák, hogy rázzuk meg magunkat és lépjünk túl rajta. De vannak olyanok, akik ezt nagyon nehezen viselik, például a kezeletlen depressziósok.

Ezen embereknél a visszautasítás vagy a szakítás fájdalma sokkal hosszabb ideig tart, mivel agyukban sokkal kevesebb természetes opioid, szervezetünk természetes fájdalom- és stresszcsökkentője termelődik - derül ki a Michigan University új kutatásából.
Az említett kísérlet során 17 depressziós és 18 nem-depressziós résztvevőt helyeztek el egy szimulált online randihelyzetben, több száz potenciális partner fotóját és profilját mutatták meg nekik (ezekből mindenki kiválasztotta a neki legjobban tetszőt), majd agyukat egy PET-szkenner segítségével megvizsgálták. A szken közben elmondták nekik, hogy azok, akiket kiválasztottak, egyáltalán nem érdeklődnek irántuk. Az ezen pillanatokban készített PET-szkeneken világosan látszik az opioidtermelés helyzete és mennyisége: a depressziós résztvevőknél csökkent a stresszt, hangulatot és motivációt felügyelő területeken.Amikor a résztvevőknek azt mondták, hogy tetszenek választottjaiknak, mindegyikük - depressziósok és nem-depressziósok egyaránt - boldogabb lett és úgy érezte, elfogadják. (Ez meglepő volt a kutatók számára, mivel a depressziósok reakciói gyakran visszafogottabbak a pozitív eseményekre, ugyanakkor pozitív reakcióik el is tűntek, miután az elfogadás periódusa véget ért.)

A randihelyzetet befolyásolja a szomorúság

A randihelyzetet befolyásolja a szomorúság


A tanulmány szerzői, Dr. Jon-Kar Zubieta és társai remélik, hogy kutatásukkal könnyíteni tudják a depressziósok életét társadalmi helyzetekben. Elmondásuk szerint a társadalmi stresszorok könnyen tudnak rontani a depresszión, aggódáson és más neuropszichiátriai állapotokon, eredményeik hatására pedig megszülethetnek azon gyógyszerek, amelyek közvetve vagy közvetlen, de képesek ezen mechanizmusokat javítani.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag