Gondoljuk újra a mentális betegségeket!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A The Telegraph karácsonyi kampányában a mentális betegségben szenvedőkre, és a segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A brit Rethink Mental Illness (Gondoljuk újra a mentális betegségeket) elnevezésű szervezet olyan személyek támogatására jött létre, akik most szembesülnek először azzal, hogy depresszióban, szorongásban, bipoláris zavarban, skizofréniában vagy más mentális betegségben szenvednek, illetve olyanoknak, akik régóta élnek együtt ilyen jellegű problémákkal. Számukra, illetve segítőik és családtagjaik részére biztosítanak hosszú távon támogatást és segítséget. Az elmúlt évben több mint 60 ezer ember állt velük rendszeres kapcsolatban.
A mentális betegségek karácsonykor még inkább előtérbe kerülnek

A mentális betegségek karácsonykor még inkább előtérbe kerülnek

A mentális betegségek több embert érintenek, mint a rák vagy a szívbetegség. Nagy-Britanniában mentális problémák miatt maradnak távol a munkájuktól a legtöbben, és ez a vezető oka az öngyilkosságoknak is. A 40 alatti férfiak esetében pedig ez a vezető halálok. Míg azonban az egészségtelen életmód prevenciójára a brit nemzeti egészségügyi költségvetés 23 százalékát költik az Egyesült Királyságban, addig a mentális betegségben szenvedők támogatására csupán a költségvetés 13 százaléka jut.

Ünnepi levertség

A karácsonyi időszak a valóságban ritkán hasonlít a médiában sugallt idealizált képhez. A reklámokban és a filmekben a karácsony - és már az azt megelőző készülődés is - boldog, emelkedett, csillogó és mindenekelőtt társas esemény, ám a valóság gyakran eltér a képzelt világtól. Mit tegyünk, ha egyáltalán nem ilyennek éljük meg az ünnepet?

A Rethink Mental Illness célja az is, hogy a közvéleménnyel megismertesse a mentális betegségeket. Ez azért is különösen fontos, mert az ilyen problémáktól szenvedők 60 százaléka találkozik a társadalom részéről megbélyegző és kirekesztő magatartással.

Ez pedig jelentősen rontja a tüneteiket, megnöveli a terheiket, ugyanis stresszhez, magányhoz, izolációhoz vezet. Különösen veszélyes a stigmatizáció a 25 év alattiak esetében; negyedük úgy érzi, hogy a stigmától képtelen megszabadul, így inkább választaná az öngyilkosságot.

A The Telegraph által forgatott videóban négy olyan embert láthatunk, akik megszenvedték a maguk betegségét, de mára sikerül teljes életet élniük; céljuk az, hogy segítsenek mindazoknak, akik hasonló betegségekben szenvednek. A korai segítségnyújtás, az izoláció és a tünetek rosszabbodásának megelőzése különösen fontos ezeknél a mentális betegségeknél.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag