Ennyi magyar lesz öngyilkos egy év alatt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hazánkban mintegy ötezer alkalommal tárcsázzák évente öngyilkossági szándék miatt az ingyenes lelki elsősegély-szolgálat számát. Ugyanakkor a segítők sem tudnak mindenkit megmenteni.

Bár már csökkenőben van, de összességében még mindig nagyon magas az öngyilkosságok száma Magyarországon - hangsúlyozta Székely András, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.Tavaly közel kétezer ember vetett véget az életének, ami azt jelenti, százezer emberre 19 öngyilkosság jut. Hazánk ezzel az adattal a harmadik legrosszabb helyen áll Litvánia és Oroszország mögött.

Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember kísérel meg öngyilkosságot. Mi vezethet odáig, hogy valaki saját kezével vessen véget az életének?

A lelki elsősegély-szolgálatnál közel hatszáz önkéntes dolgozik az ország 18 pontján, ezek közül hat 24 órás szolgálat. Azok, akik a hívásokat fogadják, teljesen ingyen, szabadidejükben teszik - tette hozzá a szövetség vezetője.

A férfiaknak sokat jelent az anonimitás

A betelefonálók többsége 19 és 45 év közötti. Az elmúlt évben körülbelül százezer hívás érkezett a szolgálathoz, sokan azért telefonálnak, mert érzelmi, párkapcsolati, családi problémáik vannak, magányosak. Minden 10. hívó 18 év alatti fiatal vagy gyermek.

Az ingyenes lelki elsősegély-szolgálat minden 10. hívója 18 év alatti
Az ingyenes lelki elsősegély-szolgálat minden 10. hívója 18 év alatti

A segítők meghallgatnak mindenféle lelki problémát, és igyekeznek támaszt nyújtani a telefonálónak, aki - hacsak erről önként le nem mond - mindvégig névtelen marad - mondta el Székely András, hozzátéve, kifejezetten sok férfi keresi meg őket, ami véleménye szerint annak a máig élő rossz társadalmi beidegződésnek a jele, miszerint nem férfias, ha valaki nem tud egyedül megbirkózni a problémáival.

Egy beszélgetés életet menthet

A szolgálathoz bárki jelentkezhet segítőnek, de ahhoz, hogy alkalmas legyen a munkára, a kellő önismereten meglétén túl egy képzést is el kell végeznie. Az ügyelőknek sokszor rendkívül súlyos problémákkal kell találkozniuk a beszélgetések során, és ilyenkor fontos, hogy a megfelelő módon szólítsák meg a betelefonálót, akinek segítségre van szüksége.


Ha valaki azzal keresi meg a szolgálatot, hogy öngyilkosságot akar elkövetni, az elsődleges cél, hogy minél tovább vonalban tartsák. Az anonimitás miatt ugyanis sokszor nem tudnak hozzá sem mentőt, sem rendőrt riasztani. Ugyanakkor minél hosszabb a kommunikációval eltöltött idő, annál nagyobb az esély arra, hogy az érintett kijut abból a szélsőséges lelkiállapotból, amely miatt véget vetne a saját életének.

Az ingyenes lelki elsősegély-szolgálat éjjel-nappal ingyenesen hívható a 116-123 ingyenes telefonszámon.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag