Állatokat megfigyelve érthetjük meg az öngyilkosságot?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egyes állatfajoknál, például a háziméheknél vagy a hangyáknál tapasztaltak már kutatók olyat, hogy az egyes egyedek feláldozták magukat a közösség érdekében. Lehet, hogy az emberi öngyilkosság evolúciós gyökerei is ide vezetnek vissza? Erre próbál választ találni a Florida State University kutatóival Thomas Joiner, az egyik legismertebb amerikai öngyilkosságkutató.

Joinerék azt vizsgálják, hogy milyen párhuzamok vannak az emberi öngyilkosság és az állatok önfeláldozó, illetve kolóniaszerű (euszociális) viselkedése között - állatok között a garnélarákoknál, földikutyáknál és ízeltlábúaknál figyelhetünk meg ilyet.
A kutatók nemrégiben a Psychological Review szaklapban publikálták tanulmányukat, teóriájuk kiindulópontja pedig az, hogy az emberek határozottan mutatják az euszociális fajok jellemzőit - főként a fiatalok kooperatív, több generációt igénybe vevő nevelésénél, illetve a túlélés érdekében végzett munkamegosztásnál.

Egyes állatok feláldozzák magukat a közösségért

Egyes állatok feláldozzák magukat a közösségért

Az öngyilkosság anatómiája

Miért követ el valaki öngyilkosságot, és miért tud valaki más megküzdeni egy hasonló élethelyzettel? Hogyan tudnak segíteni a szakemberek és a társadalom? Kattintson!

Joiner szerint az, hogy az emberek is kolóniaszerű viselkedést mutatnak, előrevetít egy bizonyos viselkedésmintát, többek között az önfeláldozást is. Az ötlet emögött annyi, mondja Joiner, hogy evolúciós szempontból "megérheti" feláldoznunk magunkat (és génjeinket), ha ezzel megmentjük vagy legalábbis megőrizzük rokoni águnk génmintáját.

A kutatók úgy vélik: amikor egy ember öngyilkosságot követ el, akkor ott kisiklik az euszociális viselkedés önfeláldozó mozzanata (ez nemcsak hogy nem nem adaptív viselkedés, hanem nagyon pszichopatologikus). Lehet tehát, hogy egy teljesen normális, evolúciós szempontból hasznos viselkedésmodell teljesen kisiklott az embereknél.

A kutatók remélik, hogy tanulmányuk beindít egy kísérletsorozatot, amelynek révén rájöhetünk, hogy az agy milyen szintjén lépnek fel problémák, ezzel ugyanis nemcsak jobban érthetjük meg az öngyilkosságot, hanem jobban fel is tudnunk lépni ellene.

Forrás: Science Daily

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bodnár Csilla
gyermek klinikai szakpszichológus
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag