Minden ötödik gyermekhalált megakadályozhatnánk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az öngyilkosságból, balesetekből, visszaélésből vagy elhanyagolásból történő tragédiáknak legalább az egyötödét meg lehetne előzni a körülmények javításával és az egészségre fordított nagyobb figyelemmel.

A Warwick Egyetem kutatói három tanulmányban is megvizsgálták a magas átlagkeresetű országok gyermekhalálozási körülményeit, kitérve az angol körülményekre is.
Nagy-Britanniában például a csecsemőhalál, azaz az egy éves kor előtt bekövetkező halál korábban a legnagyobb halálozási arányokat produkálta, 2011-re azonban szerencsére lecsökkent, 1000 emberre számolva 4,36 esetről beszélhetünk (az egy évszázaddal korábbi 7,88-as értékkel összehasonlítva). Más korcsoportokban a halálesetek száma a kilencvenes évek óta felére csökkent.

A krónikus, életet ellehetetlenítő betegségek a gyermekhalálozások legalább felét teszik ki Angliában és Walesben. A kutatás azonban azt állítja: a gyermekhalálozások aránya a gazdagabb és szegényebb néprétegek közti jövedelmi különbségek miatt maradt magas. (Minden életkori csoportban a fiúk halálozásai számai magasabbak a lányokénál.)

A gyerekhalálok egy része megelőzhetők

A gyerekhalálok egy része megelőzhető

Dr. Peter Sidebotham, a tanulmányok fő kutatója és a Warwick Egyetem gyermekegészségügyi professzorhelyettese szerint sokkal több mindent tehetnénk azért, hogy ezen tragédiák ne történjenek meg. Hosszútávú politikai döntések, jóléti szolgálatok, a gyermekszegénység visszaszorítása, az egészségügyi fejlesztések mind részei ennek a folyamatnak. Sidebotham hozzátette: a politikusoknak rá kellene döbbenniük arra, hogy a gyermekek túlélése legalább annyira függ az egyenlőtlenséget csökkentő társadalmi és gazdasági döntésektől, mint egy ország GDP-jétől vagy egészségügyi fejlettségétől.

A kutatók szerint három olyan kulcsfontosságú terület van, ahol a gyermekhalálozások számát csökkenteni lehetne. Első körben egészséges, dohányzásmentes életmódot kellene folytatniuk a terhes anyáknak, ezzel is csökkentve a halva születés és a közvetlen születés utáni halálesetek számát. Másfelől a háziorvosok további képzését javasolták, valamint szorosabb kommunikációt a családok és az orvosok között, hogy az esetleges betegségek első szindrómáit azonnal észre lehessen venni. Mindezek mellett megelőző stratégiák bevezetését is javasolják, hogy mind az öngyilkosságok, mind a sérülések számát is minimalizálni lehessen. Mindezek természetesen nem csak Nagy-Britanniára, hanem a világ összes országára vonatkoznak.

Dr. Hilary Cass, a Royal College of Paediatrics and Child Health elnöke szerint a kutatás a döntéshozóknak és az egészségügyi érintetteknek egyaránt fontos és kritikus. Szerinte a 15-19 éves korosztály tagjai között megfigyelhető balesetek, öngyilkosságok és visszaélések aggasztóak és azonnali cselekvést követelnek meg: nem csak a fiatalok szellemi egészségének pontosabb és preventívebb felmérést és kezelését, hanem azt is, hogy az iskolák, főiskolák és egyetemek miként ágyaznak meg a fiatalok társadalmi és érzelmi jóllétének. Mindezek mellett gyakorlati döntéshozói lépések is szükségesek, például a lakott területeken való sebességkorlátozás és a kezdő autóvezetők lassú beszoktatása a forgalomba.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32411

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag