Javult a szegények helyzete

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Annak ellenére, hogy romlik a legszegényebbek gazdasági helyzete, a csecsemők egészségi mutatói stabilan javulnak az USA-ban. Ezt állapította meg a Princeton Egyetem Woodrow Wilsonról elnevezett közpolitikai és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézménye.

A kutatók szerint több célzott egészségügyi program, így például az amerikai Medicaid, nagy szerepet játszott a helyzet javulásában - írja a Medical Xpress.
Régóta ismert, hogy a csecsemők egészsége nagy mértékben függ az anyák helyzetétől. Különösen igaz ez a hátrányos helyzetű anyák esetében - a Princeton Egyetemen készült tanulmány egyik társszerzője, Janet Currie közpolitikai és közgazdasági professzor szerint. Ugyanakkor ma már tudni lehet, hogy miként lehet a csecsemőket megvédeni. A tanulmányuk is azt bizonyítja szerinte, hogy lehet segíteni a jövedelmi egyenlőtlenségekből származó hátrányokon, pontosabban ezek a hátrányok ellensúlyozhatók a megfelelő intézkedésekkel.

A korábbi kutatások kimutatták, hogy a születéskori egészségi állapot hosszabb távon is kihat a felnövekvő gyermekek és felnőttek későbbi oktatási, munkahelyi és jövedelmi helyzetére. A szegény anyák által nevelt gyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Miután rosszabb az anyák egészségi állapota, szegényesebb az étkezése, kisebb az esélye az egészségügyi ellátásra. Ugyanakkor több környezetszennyező anyagnak vannak kitéve. E négy faktor jelentősen befolyásolja a gyerekek születési súlyát, ami az egyik legfontosabb mutatója a csecsemők egészségi állapotának.

Currie és egyetemi docens kollégája, Anna Aizer most azt vizsgálták, hogy a különböző segítőprogramok milyen hatékonysággal befolyásolják a csecsemők egészségét. A hátrányos helyzetű anyák egészsége az átlagnál rosszabb. Gyakrabban dohányoznak, isznak alkoholt és használnak illegális drogokat. Gyakoribb náluk a magas vérnyomás és a cukorbetegség is. Fogékonyabbak az olyan fertőzésekre, mint például az influenza. Mindez szintén fokozza a kockázatát annak, hogy kis súllyal születnek gyermekeik.

Romlik a legszegényebbek gazdasági helyzete,de a csecsemők egészségi mutatói javulnak (ChameleonsEye / Shutterstock.com)

A csecsemők egészségi mutatói javulnak
(ChameleonsEye / Shutterstock.com)


A megfelelő egészségügyi és szociális segítséggel a nők táplálkozásán tudtak javítani, de például a bűnözéstől való fenyegetettségüket is enyhíteni tudták. Ez nagyon fontos szempont, például a sérülések elkerülése miatt. A legszegényebb nőket ugyanis az erőszak (a szexuális erőszak különösen), a környezetszennyezés és a stressz is fokozottan sújtja. Mindez pedig kihat a születendő babára is.

Currie-ék megállapították, hogy a szegény nőknél gyakoribb a nem kívánt terhesség, és a családtervezés kevésbé jellemzőbb. Ezen a problémán is segített a Medicaid tanácsadó szolgálata. Ezek nem közvetlenül a gyermekek, hanem az édesanyák helyzetét javították, ami hosszabb távon a gyerekek kilátásait is pozitívan befolyásolták - állapították meg a kutatók.

Szintén kiemelték azokat a programokat a princetoni kutatók, amelyek a már megszületett gyermekek egészségét óvják. Itt különösen a három év alattiak esetében volt fontos a szociális és egészségügyi támogatás. Ugyanakkor a legfontosabb programcélkitűzések közé kell tartoznia a jövőben annak, hogy a jövedelmi különbségeket is csökkentsék - vélik a kutatók. Hosszabb távon ugyanis az esélyek kiegyenlítése járulhat hozzá az egyik legnagyobb mértékben a csecsemők egészségének javulásához.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag