Egyre jobb gyermeket vállalni, mégsem akarunk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Nőttek a bérek, egyre többen kötnek házasságot, és beindult az új lakások építése is, azonban ezek sem növelték a gyermekvállalási kedvet Magyarországon. 2016 első felében is tovább csökkent a születésszám.

A népességfogyás csökkenése és a gyermekvállalás ösztönzése irányába számos lépést tett a kormányzat az elmúlt időszakban, úgy tűnik azonban, hogy egyik sem tudta jelentősen lassítani a születésszám évtizedek óta tartó zuhanását. Nemhogy nem nőtt, de csökkent a születések száma a múlt év azonos időszakához képest. Bár az Orbán-kormány által bevezetett, gyermekek után járó adókedvezmény vagy a használt és új lakásra is járó, megemelt összegű otthonteremtési kedvezmény is egyre erősebben érezteti hatását a jövedelmeken, és egyértelműen javul a háztartások helyzete, ez egyelőre nem járt együtt a gyermekvállalási kedv várt és remélt növekedésével - írja az MNO.hu.
A gyermekvállalási kedv a kedvező hatások ellenére sem növekszik

A gyermekvállalási kedv a kedvező hatások ellenére sem növekszik

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei év első felében ugyanis mindössze 43 594 gyermek született, ez 1,8 százalékkal (799 fővel) elmarad a 2015-ös azonos időszaktól. Februárban és márciusban megfigyelhető volt egy kisebb növekedés (4,3 százalék) a tavalyi évhez képest, a másik négy hónapban viszont kevesebb újszülött jött a világra. A legrosszabb időszak áprilisban és májusban volt, ekkor a születések száma 5,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző évhez képest.

Halálozás tekintetében azonban lassult a népességfogyás üteme: 6632 fővel kevesebben haltak meg az idei első fél évben, mint tavaly. Így 19 384 fővel lettünk kevesebben fél év alatt, szemben a tavalyi több több mint 25 ezerrel - írja a hírportál. Emellett a házasodási kedv is töretlenül nő 2010 óta. 2016 első hat hónapja során 21 921 házasságot kötöttek, ez 19 százalékkal (3511-gyel) több, mint egy évvel korábban.

A gyermekvállalásról szóló viták sokszor a kapcsolat kárára mennek. Ha a partnerek véleménye gyökeresen eltér egymástól, akkor mindez szakításhoz is vezethet. Hogy miként lehet ezt a kényes témát mégis megtárgyalni, arról az alábbi cikkünkben olvashatnak!

A munkaerőpiaci tendenciák is az elmúlt időszakra jellemző, kedvező irányba haladtak tovább,az idei év II. negyedében a 15-64 évesek korcsoportjából 4,304 millióan dolgoztak, 137 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, így a foglalkoztatási arány összességében 66,4 százalékra emelkedett. Ugyanezen korcsoportban a munkanélküliek száma egy év alatt közel negyedével, 233 ezer főre esett vissza, a munkanélküliségi ráta már csak 5,1 százalék.
Nagyrészt a keresetek is nőttek, 2016 első fél évében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan havi bruttó 258 ezer forintot kerestek, 6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A nettó átlagbér 7,6 százalékkal nőtt, összege 171 600 forint. A vállalkozásoknál alkalmazásban állók havi nettó 182 200 forintot kerestek, a költségvetési szervnél dolgozók nettó átlagbére 178 300 forintra nőtt, míg a nonprofit szervezetek alkalmazottai átlagosan 164 500 forintot vihettek haza. Csak a közfoglalkoztatottak nem örülhettek, az ő bruttó átlagkeresetük 1,4 százalékkal elmaradva a tavalyitól, csupán 79 200 forint.
A lakáspiac esetében azonban már érezteti hatását a családi otthonteremtési kedvezmény. 2016 első felében 3420 új lakás épült fel, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az új lakások száma a megyei jogú városokban nőtt a legnagyobb mértékben, ott 36 százalékkal adtak át több új ingatlant, mint az előző évnek ugyanebben az időszakában. A többi városban 13, Budapesten 9 százalékos növekedést mértek, a községekben ugyanakkor 21 százalékkal kevesebb új ingatlan épült. Az építkezési szokások is változnak, kevesebben kezdenek maguk építkezésbe, a legtöbben nem házat, hanem lakást építenek, és az új ingatlan alapterülete kisebb, mint korábban.
Forrás: MNO.hu
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32748

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag