Az antiszociális tiniből még lehet normális felnőtt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Nem kell elkeserednie azoknak a szülőknek, akik úgy látják, az átlagnál is antiszociálisabb, mit több szociofób a gyermekük.

A fiatalok nagy részére jellemző, hogy törődnek mások érzéseivel, ha rosszat tesznek, lelkiismeret-furdalásuk van, és igyekeznek alkalmazkodni a társadalmi szabályokhoz. Van azonban egy kis csoport, akikre mindez nem igaz. Ők többnyire olyan pszichopata személyiségvonásokat hordoznak magukban, melyek amúgy a felnőtt pszichopaták jellemzői, és melyek rendszerint antiszociális viselkedést és bűnözői hajlamot vonnak maguk után.

A szociopaták

Az antiszociális személyiségzavar vagy szociopátia a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara. A filmtörténetben bőven akad olyan karakter, aki kiválóan illusztrálja ezt a személyiségtípust. Kíváncsi, mely filmekre gondolunk, kattintson ide!

A Journal of Psychopathalogy and Behavioral Assessment című lapban közzétett tanulmány az első, amely három különféle pszichopata tulajdonság hosszú távú fejlődését kísérte figyelemmel. Ezek a jellemzők a bűntudat hiánya, a manipulatív viselkedés, valamint a teljes mértékű felelőtlenség, melyek fiatalkorú bűnözéshez, antiszociális magatartáshoz és erőszakhoz vezethetnek. Amint azt a kutatást vezető Selma Salihovic, a svédországi Örebro Egyetem munkatársa kifejtette, a pszichopata személyiségvonások korai megjelenésének ismerete sokat segíthet annak megértésében, miként alakul ki valakiben a pszichopata viselkedés, és melyik az az időszak, amikor ez a hajlam a legkevésbé stabil az illetőben, így a legnagyobb eséllyel kezelhető és gyógyítható.

A vizsgálat során a kutatók 1068, 12-14 éves svéd fiatalt követtek nyomon négy éven át, akik közül külön alcsoportokba sorolták azokat, akiknél magas-, közepes-, vagy enyhe fokú pszichopata jellemzőket találtak, illetve azt is megnézték ez a hajlam a vizsgálat időtartama során csökkenőben van-e vagy stabil. Amint az várható volt, a kutatásban résztvevő tizenévesek többségében alacsony vagy nagyon enyhe mértékű volt a pszichopata jellemzők megléte, és a négy év során ezek egyre inkább csökkentek.

Az antiszociális tinédzser még változhat

Az antiszociális tinédzser még változhat


Ezek a fiatalok nagyon kis arányban mutattak bűnözői magatartást, és jellemzően jó kapcsolatuk volt a szüleikkel. Ugyanakkor egy kisebb csoportra az volt a jellemző, hogy bizonyos pszichopata vonások a vizsgálat ideje alatt végig megvoltak bennük és igen erős mértéket mutattak. Ők jellemzően érzéketlenek, impulzívak és felelőtlenek voltak, akik igen nagy arányban mutattak bűnözői hajlamot, és nem meglepő módon szüleikkel általában igen rossz volt a kapcsolatuk.

Salihovic úgy véli, a kutatás jól rávilágít arra a tényre, hogy a pszichopata jellemzők, hasonlóan a többi személyiségvonáshoz a tinédzserkor idején még változóban vannak, vagyis hatékony terápiás módszerekkel ebben az időszakban még közbe lehet avatkozni, és esély van rá, hogy megfelelő kezelés mellett az illető felnőtt korára elhagyja ezeket a hajlamokat és beilleszkedjen a társadalomba.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32743

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag