A gyerekre is kihat a munkahelyi stressz

A gyerek táplálkozására is kihat a szülő lelki állapota
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

gyorsétterem, munkahelyi stressz, egészséges táplálkozás

Minél több munkahelyi stressz éri a szülőket, annál nagyobb az esélye, hogy a gyerekek egészségtelenül étkezzenek - állítják amerikai kutatók.

"Ki gondolta volna, hogy a gyerekek táplálkozási szokásaira hatással van az, hogy milyen problémáik vannak a szülőknek a munkahelyükön?" - teszi fel a kérdést Katherine Bauer, a Temple Egyetem Elhízás-kutatási Központjának munkatársa, aki még a Minnesota Egyetemen végezte el a mostani kutatás alapját adó felmérését.

Bauer és kollegái összesen 3700 közép-nyugati, városias környezetben élő szülő részvételével készítették el kutatásukat. A résztvevő édesapák 64 és az édesanyák 46 százaléka dolgozott teljes munkaidőben a kutatás idején.

A kutatási eredmények szerint ezek az anyák sokkal kevesebbet főztek, több gyorsételt vittek haza és inkább arra ösztönözték gyerekeiket, hogy egyenek egészségtelen ételeket, mint azok, akik nem, vagy csak félállásban dolgoztak. A stresszes szülők családjaiban ezen kívül sokkal kevesebb gyümölcs és zöldség fogyott, mint a nyugodtabb körülmények között élőknél.

Az apák foglalkoztatottsága nem volt hatással a gyerekek étkezési szokásaira, csupán annyiban, hogy az elfoglalt apák sokkal kevesebbet segédkeztek a főzésben, mint azok, akik csak félállásban, vagy egyáltalán nem dolgoztak. Az anyák minden esetben több időt töltöttek a konyhában, mint az apák, beosztástól függetlenül. A leginkább stresszes édesanyák heti átlagban négyszer főztek a családjuknak, míg a legkevésbé stresszesek öt és félszer. A stresszes apák heti 4,1-szer ehettek házi kosztot, míg a kevésbé stresszesek 5,7-szer.

"Ezek az eredmények egyáltalán nem meglepőek - nyilatkozta Dr. Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem étkezéstudományi szakértője - A munkahelyi stressz az egész életvitelünket befolyásolhatja, miért lenne kivétel az étkezés? A legjobb megoldás, ha az egész családi kiveszi a részét a bevásárlásból, a hozzávalók előkészítéséből és a főzésből."

"A hűtőt töltsük fel mélyhűtött zöldségekkel, sovány húsokkal és más hozzávalókkal, amikből bármikor gyorsan, egyszerű, de finom ételt készíthetünk, akár egy fárasztó munkanap után is. Jó, ha a gyerekeket is megtanítjuk rá, hogyan főzhetnek meg egy-két egyszerűbb fogást, így biztosak lehetünk benne, hogy nem a mi nyakunkba szakad az egész háztartás a stresszes munkanap után."
A kutatás részletes leírása a Social Science & Medicine című szaklap legfrissebb számában olvasható.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag