5 jel, amiből felismerhetjük az autista kisgyereket

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

autizmus, kisgyerek, autista, autizmus felismerése

Minél előbb ismerjük fel a jeleket, annál több segítséget és támogatást kaphat a gyerek. Szóval érdemes ellenőrizni.

Connie Kasari, a UCLA pszichológiaprofesszora a Daily Mailnek mutatta be az autizmus öt egyértelmű jelét. Elmondása szerint az amerikai népesség mintegy egy százalékát érinti az ASD, azaz az autista spektrumzavar. Ez a betegség teljesen megváltoztatja a világ érzékelését, emiatt pedig azt is, hogy a beteg miként kommunikál másokkal.

Különös, de egyre több gyermeknél figyelhető meg az autizmus: a CDC adatai szerint 2010-ben minden 110. gyermeknél, 2012-ben már minden 88.-nál, 2015-ben pedig 68. esetében tapasztalták az autizmust. Kasari professzor hozzátette: a legfontosabb a korai diagnózis, ugyanis a gyermek ilyenkor a lehető legtöbb támogatás és segítséget meg tudja kapni.

Autizmus: miben mások a lányok és a fiúk?

A lányok kevésbé hajlamosak az autizmusra, mint a fiúk - jelenlegi ismereteink szerint. Ezt okozhatják a gének, a hormonok, de a statisztikákban sajnos nagy szerepet kap az is, hogy náluk nehezebben felismerhető a betegség. Kattintson!

A szakértő hozzátette: a következő öt viselkedési terület esetében olyan mintákat keresünk, amelyeket igen nehéz észrevenni - de ha több kérdésnél tudjuk azt mondani, hogy gyermekünk nagyon is eltérően viselkedik a normálistól, érdemes szakorvoshoz fordulnunk vele.

Reagál a baba, amikor a nevén szólítjuk?

A fejlődésben lévő gyermekek, ha nevükön szólítjuk őket, figyelmüket ránk fordítják - legalábbis a leggyakrabban így tesznek. Azok a babák viszont, akiknél később autizmust állapítanak meg, gyakran - az esetek 80 százalékában - úgy viselkednek, mintha ezt nem is hallották volna. Az autista babák igen szelektíven reagálnak hangokra: lehet, hogy arra nem figyelnek, ha a nevükön szólítjuk őket, de a tévé bekapcsolására például azonnal reagálnak. A szülők ezt sokszor hallási problémának tartják emiatt késhet a diagnózis.

Az autista gyermek nem képes figyelmét megtartani, irányítani

Az autista gyermek nem képes figyelmét megtartani, irányítani

Tud a gyermek együtt figyelni valakivel?

Gyakori jelenség, hogy a gyermek csatlakozik valakihez, hogy együtt játsszanak vagy nézzenek valamit. Tipikus esetben a babák figyelmüket emberekről tárgyakra viszik át, elnéznek abba az irányba, ahova egy kéz mutat vagy a közelükben lévő tárgyakat mutogatják a szobában lévő embereknek. Az autista gyermekeknél azonban ez nem megfigyelhető: nem néznek a kívánt irányba, ha mutatunk nekik valamit vagy nem váltogatják figyelmüket tárgyak és emberek között.

Képes másokat utánozni?

A babák általában utánoznak másokat: arckifejezéseket vagy hangokat próbálnak megismételni, de az is lehet hogy integetnek vagy tapsolnak. Az autista babák azonban ezt sokkal ritkábban teszik, alig utánozzák mások arckifejezését vagy kézmozdulatait és tárgyak használatát is kevésbé fogják imitálni.

Képes érzelmileg reagálni másokra?

A babák igencsak sokat reagálnak környezetükre: mosolyognak, ha valaki rájuk mosolyog, amikor másokkal játszik, gyakran mosolyodik el vagy nevet fel. Ha pedig sírni lát valakit, szintén elsírja magát vagy nyugtalanná válik. Az autista gyermekekre azonban ez nem igazán jellemző: nem mosolyodnak el mások mosolyán vagy azon, ha játszani hívják őket és mások rossz érzései sem érintik meg őket - nagyon gyakran úgy tűnhet, hogy érzelmileg teljesen elszeparáltak.

Képes szerepet játszani?

A kisgyermekek körülbelül két éves koruktól kezdve tudnak szerepeket játszani: úgy viselkednek, mintha papák vagy mamák lennének, fésülködnek, képzeletbeli könnyeket törölnek el arcukon és babáknak főznek a babatűzhelyeken. Az autista gyermekekre ez nem igazán jellemző: nem képesek más tárgyakat ilyen szerepjátékokba bevonni, gyakran csak egy játékra fókuszálnak, vagy éppenséggel minden mást félretéve a saját kezük mozgására figyelnek. Azt azonban tudnunk kell, hogy két éves kora előtt egy gyermeknél nem dönthetjük el, hogy képes-e a szerepjátékra.

Forrás: Daily Mail

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag