Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok

Feleségem (71 éves) éjszakánként nagyon erős lábizom görcsre ébred (húzza a görcs a lábát) a lábfejétől- térden felülig. Magas vérnyomás ellen szed gyógyszereket, amivel állandó (kb. 20 év óta) normális a vérnyomása. Vércukra normális. Mi a teendő, az erős fájdalmak csillapítását illetően?

Neje problémájának hátterében vagy belgyógyászati probléma (vérkeringési, oxigén ellátási zavar) vagy neurológiai probléma - nyugtalan láb-szindróma - jellegű elváltozás állhat. Fontos, hogy belgyógyászati állapota teljesen rendben legyen. Azt javasolom, hogy keressenek fel egy alváscentrumot!

Nagyon régóta van alvási apnoém. Voltam bennalvásos vizsgálaton is kb. tíz éve. A készüléket javasolták, de én ezzel nem tudom elképzelni az életemet. Nem jellemző rám a rendszeres fáradtság. Azt szeretném megtudni, hogy nem fejlődött annyit az orvostudomány napjainkig, hogy műtéttel megoldható az apnoé?

10 év hosszú idő - először is javasolnám a vizsgálat megismétlését! Ha alvási apnoéról van szó, úgy jelenleg tényleg a műszeres megoldás lehetséges. Jól beállított belgyógyászati állapot, normál testsúly, rendszeres sportolás sokat segíthet, de ha az alvási apnoé tartósan fennáll, az nemcsak a belgyógyászati állapotot rontja hosszú távon, hanem korai szellemi leépüléshez is vezethet.

13 óra körül annyira álmos vagyok, hogy alig bírom a szemem nyitva tartani. Este pedig nagyon korán álmos leszek, és le kell feküdnöm, ám sokszor felébredek már éjjel 2-3 óra körül, és képtelen vagyok visszaaludni. Állandóan fáradt vagyok és ingerült. Mi lehet az oka?

A délutáni elálmosodás a napi ritmus természetes része. Az ön által leírtak szerint azonban talán álmosabb az átlagnál. Mindenképpen kivizsgálást javasolok ( lehet vérszegénység, pajzsmirigyprobléma is a hátterében). Az éjszakai felébredés típusa viszont krónikus stressz hatására utalhat.

A lányomnál, aki 22 éves és pszichológus hallgató, mostanában több alkalommal előfordult, hogy éjszaka hangosan beszél, sőt, amit álmodik, azt meg is valósítja: azaz felkel pizsamában, és mintha élné a mindennapjait, magához veszi a diákigazolványát, beszáll a liftbe - mintha indulna be az iskolába - és a liftben felébred, aztán rájön, hogy mindez csak álom. Hová forduljak? Ez 2-3 alkalommal ismétlődött meg, mindig nagyfokú kimerültség idején. Nyugodtabb időszakban nem történt hasonló.

Nem kizárt, hogy a tüneteket stressz provokálja -, de akkor fontos, hogy személyesen keressen fel szakorvost és történjen meg kivizsgélása.

36 éves, családos fiatalember vagyok. Normálisan alszom, de reggel mindig nagyon fáradtan ébredek. Ez már gyerekkorom óta így van. Napközben is - ha tehetem - szoktam aludni. Volt, hogy az iskolában óra alatt is elszundítottam. Általában éjfél körül szoktam lefeküdni. Horkolni is szoktam. Pánikbetegségre és szorongásra évek óta antidepresszánst szedek. Mi lehetne a megoldás?

Javasolom, hogy kezelőorvosával beszélje meg, hogy jelen terápia mellett sem tünetmentes. Javasolnék egy teljes körű pszichológiai tesztvizsgálatot, esetleg alvásvizsgálatot (poliszomnográfia, de ezt nem első lépésben), horkolás megszüntetésére is szükség volna ( fül-orr-gégésszel konzultájon). Általános belgyógyászati vizsgálat ( pl. vérkép, pajzsmirigyvizsgálat) nem nélkülözhető.

3 és fél hónapos gyermekem éjjel csak a hasán alszik. Így viszont átalussza az egész éjszakákat. Használunk légzésfigyelő készüléket. Nem lehet ebből baja?

Ne aggódjon! Lehet hason a pici, hiszen a légzésfigyelő a biztosíték, de legyen a matrac viszonylag kemény, és párna használata tilos!

61 éves vagyok. Régebben letettem a fejem a párnára és reggelig aludtam. Jelenleg egy filmet nem tudok végignézni, ami 10 - 1/2 11-ig tart, elalszom, de sajnos már éjfélkor kinyílik a szemem, és kb. 2-3 óráig nem tudok visszaaludni. Mit tegyek?

Elsőként teljes körű belgyógyászati kivizsgálást, vérnyomás-ellenőrzést, laborvizsgálatokat, fül-orr-gégészeti vizsgálatot, pajzsmirigyfunkció-ellenőrzést javasolok; illetőleg életmódváltást, sportolást, vagy, ha szükséges, fogyókúra beiktatását. Ha az alvászavar megmarad, és szeretné megszüntetni, pszichiáterhez szükséges fordulnia.

Este nem tudok időben elaludni, egyszerűen nem vagyok álmos, csak forgolódom össze-vissza; de reggel annyira álmos leszek, hogy fel se tudok kelni. Mi lehet a baj?

Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha valakinek magas a vérnyomása. Ezen belgyógyász tud segíteni. A második leggyakoribb ok a túlterheltség, a stressz, a napi problémák. Itt a megfelelő szakember a pszichiáter.

Férjem napi 3-4 óránál többet nem tud aludni, és talán hetente egyszer fordul elő, hogy végigalussza az éjszakát. Általában éjjel egy óra körül alszik el, és hajnalban 5 óra felé már fent van és nem érzi magát különösebben fáradtnak. Egy műszakban dolgozik (6-14-ig). Tanácsos lenne altatót szednie?

Az ilyen tipusu alvásproblémáknak a két leggyakoribb oka a magasvérnyomás és a stressz, de természetesen egyéb okai is lehetnek. Fontos a stresszoldás, illetve átmenetileg altató is szedhető.

Mit tegyek, hogy legalább kicsit enyhüljön a horkolásom? Sajnos már attól tartok, hogy a kapcsolatom megy rá. A párom nem tud mellettem aludni. Járok alvásdiagnosztikai vizsgálatra, de nem javít a gyógyszer szinte semmit. A doktor javasolta a maszkot éjszakára, de az a számomra nem megoldás, hisz nem tudom saját erőmből megvenni.

A leírtak alapján feltételezem, hogy ön járt alváslaborban vizsgálaton - ahol önnél éjszakai légzéskimaradást véleményeztek. Erre szoktak maszkot javasolni. Fül-orr-gégész megvizsgálta-e, miért horkol? Fontos, hogy elhízás, rosszul beállított vérnyomás ne rontsa az ön egészségi állapotát: sportoljon, legyen a testsúlya optimális. A párok közös ágyban való alvása nem túl régi múltra tekint vissza, régen az emberek külön szobában, külön ágyban aludtak, így nem kizárt, hogy tartósam önöknek is ezt a megoldást kell megfontolniuk.

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag