Intsen búcsút az álmatlanságnak! (x)

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az alvási szokásainkat életkorunk, a környezetünk, egészségi állapotunk is nagymértékben befolyásolja. Az alvás elengedhetetlen a szervezet regenerációjához, ám stresszel teli életmódunk nem mindig kedvez a nyugodt pihenésnek.

Kulcsfontosságú, hogy az alvás mennyiségileg és minőségileg is kielégítő, azaz pihentető legyen. Napi nyolcórányi alvás elegendő mennyiségű lehet, ám az életkor, illetve a saját biológiai ritmusunk függvénye is, hogy mennyi alvásra van szükségünk. Ahogy öregszünk, csökken az alvásigényünk. A csecsemők napi 20 óra, a kisgyermekek 10-12 óra, a felnőttek 7-8 óra, az 50 év felettiek pedig már 5-6 óra alvással is beérik általában. Az alvásról akkor mondhatjuk, hogy minden szempontból megfelelő volt, ha ébredéskor frissnek, kipihentnek érezzük magunkat.

Nem muszáj éjfél előtt nyugovóra térni ahhoz, hogy másnap kipihenten ébredjünk, de fontos, hogy a saját ritmusunknak legmegfelelőbb időhöz ragaszkodjunk. Így legyünk akár korán fekvő-korán kelő pacsirta típusok, vagy későn fekvő-későn kelő bagoly típusok, próbáljunk mindig azonos időben lefeküdni.

Sedacur Forte

A hormonok szerepe az alvás-ébrenlét ciklusában

Az alvás alapvetően fontos az egész szervezet megfelelő működéséhez, regenerálódásához, az optimális szellemi és fizikai teljesítmény fenntartásához. Az alvás során töltődnek fel szervezetünk raktárai, a tudatalattink érzelmileg és tartalmilag ekkor dolgozza fel a napközben történt eseményeket.

Az alvás-ébrenlét napi ritmusának szabályozásában a melatonin és a kortizol hormonok fontos szerepet játszanak. Termelődésükben nagy jelentősége van a fényviszonyoknak. A melatonin normális esetben este kilenc óra felé kezd el termelődni, világosság vagy a fénybehatások azonban megszakítják ezt a folyamatot. Ezzel szemben a kortizol szintje akkor nő meg, amikor a melatoniné csökkenni kezd. Míg a melatonin segíti az alvást, addig a kortizol segíti az ébredést, élénkít. Az elektromos fényszennyezés, a zavaró, külső ingerek azonban rányomják bélyegüket a nyugodt alvásra. Ennek következtében egyre többen szenvednek az alvás-ébrenlét ritmusának zavarától, és annak negatív következményeitől.

A stressz megnehezíti a nyugodt alvást

A családi problémák, a munkahelyi konfliktusok, a mindennapi stressz is nagymértékben befolyásolják alvási szokásainkat. A ránk nehezedő feszültség miatt nem tudunk kikapcsolni, képtelenek vagyunk elengedni magunkat, lazítani, ennek következtében pedig nehezen alszunk el, nyugtalanul pihenünk. Az álmatlan éjszakák kimerültté, feszültté tesznek, romlik a nappali teljesítőképességünk, koncentrációnk, akár ideges testi panaszok is megjelenhetnek. Az alváshiány számos betegség forrása is lehet, növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, hozzájárulhat az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához, gyengítheti az immunrendszert, ami esendővé teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

 

Átmeneti alvászavar? Segítenek a gyógynövények!

A macskagyökér, komló és a citromfű hozzásegíthet a pihentető alváshoz: a valeriána és a komló altató és feszültségoldó hatású, míg a citromfű az ideges eredetű szív- és gyomorpanaszokat képes enyhíteni. A vény nélkül kapható Sedacur forte e három gyógynövény kivonatát tartalmazza, nappal nyugtató hatású, oldja a feszültséget, este pedig segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. Nem tompítja a figyelmet és a reagálási képességet, ezért nem befolyásolja hátrányosan a mindennapi tevékenységeket.

Sedacur Forte

Vény nélkül kapható gyógyszer

Különösen előnyös választás mindazok számára, akiknek nem csupán egy altatóra, hanem a nappali feszültség oldására is szükségük van.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag