Hogyan törhetünk ki a stressz szorításából? (x)

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A stressz átszövi mindennapjainkat, az élet szinte minden területén jelen van, a párkapcsolatainkban, a baráti viszonyainkban, a munkahelyünkön.

Az állandó feszültség a szervezetet intenzív védekezésre kényszeríti, ez pedig komoly lelki problémákhoz is vezethet. Minél befolyásolhatatlanabb egy esemény, annál stresszkeltőbb, és ha a helyzet jelentős mértékű alkalmazkodást kíván, komolyan próbára teszi képességeinket. Nem csupán életünk nagyobb fordulópontjai, például válás, haláleset, súlyos betegség okozhatnak traumát, hanem mindennapi apró bosszúságaink is stresszorként hatnak.

Az személyiségfüggő, hogyan értékeljük életünk főbb eseményeit, mennyire tartunk stresszkeltőnek egy-egy helyzetet, milyen érzelmekkel reagálunk azokra. A személyiségünkből fakadó elvárások, a magunkkal és másokkal szemben támasztott irracionális igények, célok, teljesíthetetlen maximalista tervek szintén komoly feszültség- és konfliktusforrások lehetnek.

Remotiv extra

Rosszul alszom, vagy ennél komolyabb a probléma?

A stressz komoly hatással van az egészségünkre. A rövid távú stressz pozitív hatású, nélkülözhetetlen a rejtett erőforrásaink hasznosításához, motivál, ösztönöz, energiákat szabadít fel, vészhelyzetben mozgósítja a szervezet védekező rendszerét. Ezzel szemben a folyamatos feszültség a szervezetet állandó, intenzív védekezésre kényszeríti, tápanyag- és energiatartalékai kimerülhetnek, a nem múló krónikus izgalom pedig depresszióhoz, alvászavarokhoz is vezethet.

A folyamatos feszültség kimerítheti a test természetes erőforrásait: gyengíti az immunrendszert, fekélyek, vastagbélgyulladás, magas vérnyomás, diabétesz, szív- és érrendszeri, vagy akár daganatos megbetegedések kialakulásához is hozzájárulhat. Mindemellett komoly szorongásos zavarokhoz, depresszióhoz vezethet.

Egy feszült nap után sokan nehezen szabadulnak a nyugtalanító gondolatoktól, képtelenek maguk mögött hagyni a nyomasztó terheket, ami gyakran a nyugodt pihenés rovására megy.

Sokan éjszaka is tovább őrlődnek a problémájukon, napközben pedig még fáradtabban, kimerültebben próbálják teljesíteni feladataikat. A stressz szorításában komoly kihívás minden területen maradéktalanul megfelelni. A krónikus izgalom nehezíti, akadályozza az összpontosítást.

Tegyünk aktívan a stresszoldásért

A rendszeres testmozgás, a sport a stressz feletti kontroll egyik fontos tényezője. Szabályozza, optimalizálja a szívritmust, a vérnyomást, így az konfliktushelyzetben sem emelkedik kritikus szint fölé. Ugyanakkor a gazdag társas kapcsolatok is megóvhatnak a tartós stressz ártalmaitól: ha problémáinkat megoszthatjuk másokkal, akkor azok kezelhetőbbé válnak, és enyhülhetnek az ezekhez fűződő negatív érzelmeink is. A rokonok, barátok támaszt nyújtanak, igazolást adnak érzéseinkre, elvonják a figyelmünket a szorongásról. Ám hasznos lehet a stresszel szembeni küzdelemben a relaxáció és a jóga is.

A stressz leküzdésében a gyógynövények is jó szolgálatot tehetnek

A rendszeres testmozgás mellett segítséget nyújthat a stressz és az enyhe depressziós tünetek kezelésében az orbáncfűkivonatot tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, a Remotiv extra is. Oldja a feszültséget, javítja a hangulatot, segít visszanyerni a motivációt, mérsékli a stresszt és javítja az alvást.

Reotiv extra
Vény nélkül kapható, orbáncfűtartalmú gyógyszer

A szintetikus antidepresszánsokkal szemben előnye, hogy kevesebb ismert mellékhatással bír. Az orbáncfű hatására emelkedik a boldogsághormonok szintje, javul a hangulat, így könnyebben megbirkózhatunk a nehézségekkel. A Remotiv extra mérsékli az enyhe depressziós tüneteket, segít kiszabadulni a stresszspirálból.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag