Hat meglepő alvási szokás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A megfelelő alvás alapvetően fontos, hogy az emberek hosszútávon is megőrizzék az egészségüket és a teljesítőképességüket. Azt hihetnénk, hogy az emberi szervezet igényei - az alvásban legalább is - egységesek, bármelyik fertályán is járunk a világnak. Csakhogy ez nem így van.

Többnyire arról folyik vita, hogy milyen pózban érdemes aludni, hason, háton vagy oldalfekvésben? Pedig az igazi kérdés az, hogy eleget alszunk-e? Úgy tűnik, hogy a világ különböző tájain e fontos fiziológiai szükséglet kielégítésére más és más módszerek alakultak ki. Íme, hat meglepő módszer.

1. Japán - Szundikálás a ranglétrán

A japán kulturális hagyományban a munkahelyen való szundikálásra külön fogalom szolgál, az inemuri. A jelentése, hogy "alszik, miközben jelen van". Ez messze nem tabu, sőt annak a jele, hogy az adott személy mennyire fáradt a kemény munka miatt. De e szokásnak az is az oka lehet, hogy a japánok alszanak a legkevesebbet bármely más néppel összehasonlítva a világon. Csak 6 óra és 22 perc jut átlagosan az éjszakánkénti alvásra.

Mi történik velünk alvás közben?

Az alvásnak négy különböző szakaszát különböztetjük meg, amik egy ciklussá állnak össze. Egy átlagos éjjel mintegy öt ciklust él meg szervezetünk. De mi történik a különböző szakaszok alatt? Kattintson!

Úgy néz ki, hogy jobb, ha munka közben alszanak. De ami igaz, az igaz. Tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy egy kis szundítás gyakorlatilag újra indítja az agyat, és javul tőle a kreativitás, az éberség és koncentráció.

2. Nagy-Britannia - Ádámkosztüm a divat

A felmérések szerint a britek egyharmada meztelenül alszik. Ennek lehetnek igazi egészségügyi előnyei, ideértve a test jobb hőmérséklet-szabályozását és a partnerhez való kötődés megerősítését.

3. Ausztrália - Alvócsoportok

Yasmine Musharbash, a University of Sydney antropológusa arról számolt be, hogy a közös alvás egy fontos kulturális preferencia a bennszülött közösségben. Az emberek mindig más emberek társaságában alszanak, függetlenül attól, hogy egy matracon, ágyban vagy egy pléden pihennek. Meghatározott rendben fekszenek le, hogy megvédje a sérülékenyebbeket, például a gyermekeket és az időseket. Ezért a sorok két végén mindig erősebb felnőttek alszanak. A védelem és összetartozás érzéséből származó nyugalom fontos eleme a sikeres alvásnak.

4. Mexikó - Függőágy függők

A függőágyak gyártása hatalmas iparág a mexikói Yucatán-félszigeten, s e tevékenység egészen a gyarmati időkig nyúlik vissza. Sokan esküsznek rá, hogy a függőágyban édesebb az alvás, de hogy ez igaz lenne, arra nincs valódi bizonyíték.

Mexikóban esküsznek rá, hogy a függőágyban édesebb az alvás

Mexikóban esküsznek rá, hogy a függőágyban édesebb az alvás

5. Botswana és Zaire - Ahogy esik

Sok modern vadászó-gyűjtögető törzs számára az alvás nagyon képlékeny állapot. "Akkor alszanak, ha úgy érzik, hogy szükségük és lehetőségük van rá. Mindegy, hogy a nap folyamán, az esti órákban, a sötét éjszakában látják elérkezettnek az időt. E törzseknél az alvás nem egy ismétlődő időablakban van, mint a legtöbb nyugati társadalomban" - mondja Carol Worthman antropológus.

Alvási szakemberek azt mondják, hogy ha az ember csak valóban fáradtan alszik, az holtbiztos módja a jobb pihenésnek és az alvás közbeni szorongás elhárításának.

6. Indonézia - Átalusszák a félelmeiket

Az emberek az indonéz Bali szigetén egy egészen különös alvási szokást gyakorolnak. Az úgynevezett "félelem alvás" Worthman szerint stresszes helyzetben jelenik meg, amikor azonnal mély álomba zuhannak. Ezt a technikát úgynevezett kulturális akvizícióval lehet elsajátítani. A balinézek hiszen benne, hogy az alvás segíthet csökkenteni vagy akár teljesen törölni a félelmi reakciókat.

E példák is igazolják, hogy az alvás nem csak a biológiai jelenség, hanem mélyen gyökerezik a különböző kultúrákban, az életmódban és szokásokban. Azaz mindenki úgy alszik, ahogy az neki a legjobb, ahogy azt megtanulta, ahogy a kultúrája az alvási módszereket átörökítette. Új alvási metódusok kipróbálása, akár izgalmas utazást is jelenthet más népek kultúrájába.

Forrás: Huffington Post

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten egyre többfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, míg az ország más részein alig zavarja majd felhő a kellemesen napos időt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag