Ezért kell 7-8 óra alvás

Napi 7-8 óra alvás kell ahhoz, hogy kevesebbet betegedjünk meg és hiányozzunk munkahelyünkről, állítja a Sleep szaklapban megjelent finn tanulmány.

A kutatók kiszámolták, hogy ha az inszomniát, az apnoét és más alvási zavarokat sikerülne megszüntetni, a munkahelyi betegnapok költségét 28 százalékkal lehetne csökkenteni.
Tea Lallukka, a Finnish Institute of Occupational Health kutatója és társai 1875 nő és 1885 férfi (mind 30 év felett) adatait vizsgálták meg, különböző munkakörökből. A résztvevők kifejtették, hogy vannak-e alvászavaraik, álmosak-e napközben, naponta átlag mennyit alszanak, illetve orvosi vizsgálatokon estek keresztül, hogy fizikai és szellemi állapotukat kellően felmérjék. Mindezekkel összevetették a finn társadalombiztosítási adatbázis hiányzási adatait.
Az eredmények azt mutatják: azok a férfiak, akik gyakori álmatlansági szimptómákról számoltak be, évi tíz nappal többször voltak betegek, mint azok, akiknek alig vagy sosem voltak álmatlansági problémáik (nekik átlag öt betegség miatti szabadnapjuk volt évente), a nők esetében is hasonló eredmények mutatkoztak.
A legkevesebb betegség miatti szabadnaphoz éjszakánkénti 7-8 órányialváskötődik. (A nők 10, a férfiak 13 százaléka számolt be napi átlag hat óra alvásról, és csak 3 százaléka mondta azt, hogy 5 órát vagy ennél is kevesebbet alszik.) A finn férfiak számára az optimális alváshossz 7 óra 46 perc hosszra jött ki naponta, ez a nőknél 7 óra 38 perc.

Alvászavarok

Az alvászavarok négy nagy csoportba sorolhatók:

  • inszomniák (álmatlanság, alváselégtelenség),
  • hiperszomniák (nappali aluszékonyság),
  • paraszomniák (alvás alatti rendellenes mozgásjelenségek), az alvás-ébrenlét ciklus zavarai.
Paula Salo, a Turku Egyetem kutatója szerint azok, akik közel állnak az optimális alváshosszhoz, máshogyan is csökkentik esélyeiket a betegségekre. Általában jobban figyelnek egészségükre, mindez pedig munkahelyi teljesítményükben is tükröződik.
Rendszeresebben alszanak, esznek, edzenek, jobb stratégiáik vannak a stressz kezelésére (amely az alvás egyik leghatásosabb zavaró tényezője), így jobban tudnak aludni és kevésbé is lesznek betegek.
Napi 7-8 óra alvás kell ahhoz, hogy kevesebbet betegedjünk meg

Napi 7-8 óra alvás kell ahhoz, hogy kevesebbet betegedjünk meg

Az alvászavarok jelentős költségtöbbletet jelentenek a cégeknek a szabadságolások miatt, emellett azonban teljesítménycsökkenéshez és a kognitív funkciók romlásához is vezetnek, hogy a munkahelyre történő utazások közti balesetekről már ne is beszéljünk, mondta Lallukka. Ugyanakkor hozzátette: az egyéni alvásigények változnak és nem kell mindenkinek kötelezően megaludni a közel nyolc órát naponta.
"Ha valaki úgy érzi, hogy nem optimális a teljesítménye vagy nem pihente ki magát, amikor felébredt, akkor az egyértelmű jelzés, hogy nem alszik eleget. De ha nem fáradt és jól működik, az alvás mennyisége pedig elegendő és felfrissítő számára - akkor egyáltalán nem kell aggódnia" - tette hozzá a finn kutató.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag