Alzheimer-kórt jelezhet az alvászavar

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legfrissebb vizsgálati eredmények kapcsolatot fedeznek fel az alvászavarok és az Alzheimer-kór biológiai markerei között.

Számos betegséggel kapcsolatban beszámoltak máralvászavarokjelentkezéséről. A diabétesz, a magas vérnyomás, a depresszió és az elhízás esetén éppúgy előfordulhatnak el- vagy átalvási problémák, mint a kognitív funkciók károsodása esetén. A lista azonban bővül: az Alzheimer-kór korai stádiumában is felléphetnek alvászavarok - írja a pharmaonline.hu.

Egy tavaly publikált vizsgálat eredményei rávilágítanak arra, hogyan vezethet az alvászavar, azaz azalvásalatt elmaradó "takarítási" fázis - amely során az agy-gerincvelői folyadék átmossa és eltávolítja a felesleges proteineket a neuronok közötti térből - Alzheimer-kór kialakulásához.

z Alzheimer-kór korai stádiumában is felléphetnek alvászavarok
AzAlzheimer-kórkorai stádiumában is felléphetnek alvászavarok

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói 101, az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából rizikócsoportba tartozó (közvetlen hozzátartozója alzheimer-kóros, vagy apolipoprotein-E gén mutatható ki nála) ember megvizsgálásával tanulmányozták, hogy az alvászavar hogyan függ össze az Alzheimer-kór biológiai markereivel. A vizsgálatba bevont személyek átlagéletkora a vizsgálat kezdetekor 63 év volt, és egyiküknél sem volt jelen kimutatható mértékű kognitív zavar.

Az emlékezetzavarokkal, beszédzavarokkal és egyéb tünetekkel járó Alzheimer-kórnak négy szakaszát különíthetjük el. Ha bizonyos változásokat észlelünk családtagjainkon vagy akár saját magunkon, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. További információért kattintson!

Aki rosszabbul alszik, több Alzheimer-markere van

Bebizonyosodott, hogy azok a személyek, aki a kérdőíves megkérdezés alapján rosszabb alvásminőségről számolnak be vagy alvászavarokat tapasztalnak, gyakrabban rendelkeznek magasabb Alzheimer-kórra jellemző markerszinttel az agy-gerincvelői folyadékukban, mint kortársaik. A különbség abban az esetben is szignifikáns maradt, ha a kutatók figyelembe vették az esetleges depresszió jelenlétét, altató gyógyszerek szedését, a testtömegindexet (BMI), illetve a képzettséget.


Ok-okozati kapcsolat

Egyelőre nem ismert, hogy az alvászavarok fellépése vezet-e Alzheimer-kór kialakulásához vagy a neurodegeneratív betegség okozza-e a különféle alvászavarok megjelenését. Tény azonban, hogy az alvászavarok felhívhatják a figyelmet a neurodegeneratív betegség megjelenésére, és - terápiás lehetőségek birtokában - segíthetnek korai gyógykezelésében is.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32215

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+30, +37 °C
Minimum:
+16, +22 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változékony időre számíthatunk, a legtöbb napsütésre a Dunántúlon élők készülhetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag