Alvásproblémával küzd? Lehet, hogy az alkohol az oka

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

alkoholfogyasztás, alvászavar

Japán kutatók szerint az alkoholfogyasztás súlyosan károsítja az alvás regeneráló funkcióit. Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint ugyanis az alkohol károsítja az idegrendszeri működési folyamatokat.

"Alapesetben alvás közben a pihenési és emésztési funkciókért felelős paraszimpatikus idegrendszer a domináns a stimuláló tevékenységekért felelős szimpatikus idegrendszer felett" - nyilatkozta Yohei Sagawa, az Akita Egészségtudományi Egyetem neuropszichiátriai tanszékének orvosa. - "Kutatásunk során megvizsgáltuk, miként hat az alkoholfogyasztás erre a komplementer kapcsolatra."

Ehhez Sagawa és kollégai a kísérletben részt vevő önkénteseknek alvás előtt különböző mennyiségű alkoholt adtak - alacsony dózisút (0,5 gramm), magas dózisút (1,0 gramm) és a kontrollcsoportnak semmit, majd elektrokardiogram segítségével megfigyelték az éjszakai alvásfunkcióikat.

Az eredmények szerint az alkohol pulzusszámnövelő hatása miatt rontja az alvási regenerációs funkciókat. Minél többet iszik valaki, annál inkább.

"Bár az alvásperiódus első fele rendben lezajlott, az autonóm idegrendszer funkcióinak elemzésekor kiderült, hogy az alkoholfogyasztás nem segíti az alvási folyamatokat, hanem az álmatlansághoz hasonló állapotot hoz létre" - nyilatkozta Sagawa.

"A rendszeresen alkoholt fogyasztókat ez a veszély még jobban fenyegeti, hiszen a paraszimpatikus idegrendszer működését károsító folyamatok már az egyszeri alkoholfogyasztásnál is jelentkeztek" - nyilatkozta Seiji Nishino, a Stanford Orvosi Egyetem Alvási és Cirkadián Neurobiológiai Laboratóriumának igazgatója. - "Sokan azt hiszik, egy pohárka ital segíthet az elalvásban, és ez kis mennyiségű alkohol esetében igaz is lehet, a bőséges alkoholfogyasztás azonban rontja az alvásminőséget és a pihenési funkciókat."

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag