Alvási apnoé vagy depresszió?

Gyakran összekeverik a kettőt
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

depresszió, horkolás, alvási apnoé

A különböző alvászavarok, illetve az alvási apnoé is járhatnak depressziós tünetekkel, ezért sokszor összekeverik a kettőt, és olyan esetekben is depressziót diagnosztizálnak, amikor valójában alvási apnoéról van szó.

A Journal of Clinical Sleep Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban 25 millió felnőtt küzd alvási apnoéval, és ezen betegek mintegy 70 százalékánál jelenhetnek meg depressziós tünetek is. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy számos súlyos krónikus betegség rizikóját növelheti az alvási apnoé, és a depresszió is ezek között van.

Azonban könnyen előfordulhat, hogy az a beteg, akinél depressziót diagnosztizálnak, valójában "csak" alvási apoéval küzd, így az antidepresszánsok helyett az úgynevezett CPAP-terápia (melynek során maszkot helyeznek az arcra, a maszkból pedig folyamatosan levegő áramlik a légutakba) is hatékony lehet a tünetek kezelésében.

Mi az az alvási apnoé?

A nagyon gyakori "alvási apnoé" szindróma az erős horkolást megszakító légzésleállásokról (apnoe) kapta a nevét. A légzésszünetek rendszeresen felébresztik az alvót, ami nappali fáradékonysággal, hosszú távon pedig a krónikus oxigénhiányból eredő további megbetegedések kockázatával jár. Olvasson tovább!

A mostani kutatás vezetője, dr. David R. Hillman, a University of Western Australia professzora csapatával 426 embert vizsgálatak, akik mind alvási apnoé gyanújával kerültek kórházi alváscentrumba. 293-nál diagnosztizálták a betegséget, emellett egy, a depressziós tünetekre vonatkozó kérdőívet is kitöltettek velük.

Mintegy 73 százalékuknál voltak depresszióra utaló jelek, és azt is megállapították, hogy minél súlyosabb volt az alvási apnoé, annál nagyobb volt a valószínűsége a depressziós tünetek meglétének.

A CPAP-terápia segíthet az alvási apnoéban szenvedő betegen

A CPAP-terápia segíthet az alvási apnoéban szenvedő betegen

A résztvevőknek gyógyszerek helyett CPAP-kezelés lehetőségét ajánlották fel (éjszakánként 5 órára, 3 hónapon keresztül). A három hónap leteltével megismételtették velük a kérdőíves vizsgálatot. Úgy találták, hogy a három hónapos CPAP-terápia jelentősen csökkentette a depressziós tüneteket, mindössze a résztvevők 4 százalékánál maradtak meg ezek. Emellett azoknál (összesen 41 embernél), akiknél szuicid gondolatok is megjelentek, a könnyebb légzés és a jobb alvás következtében ezek teljesen elmúltak.

Dr. Hillmann szerint nagyon fontos lenne, hogy a depressziós tünetekkel orvoshoz fordulóknál először alvási apnoéra vonatkozó vizsgálatokat is végezzenek, mert könnyen előfordulhat, hogy valójában nem is depresszióról van szó, az alvási apnoé kezelése pedig a "depresszió" elmúlását is magával hozhatja.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag