Alvásbénulás miatt látunk szellemeket

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Mit látunk valójában, amikor álmunkból hirtelen ébredve kísérteties alakokat, démont, szellemet vélünk felfedezni? Az agyunk játszik velünk?

Az emberek mintegy 40 százaléka tapasztalja meg az úgynevezett alvásparalízis rettentő élményét azt, amikor éjszaka úgy ébred fel, hogy nem tud megmoccanni, hangokat sem tud kiadni magából, mindezt pedig sokszor még olyan élmény is kíséri, mintha valaki még lenne a szobában, akit vagy amit sokszor szellemnek tartunk. Amerikai kutatók most úgy vélik, tudják, miért történik velünk ez a nyomasztó élmény: szerintük megkeveredik agyunkban az a terület, amely "énünk" idegi térképét tartalmazza.

A University of California kutatói szerint az alvási bénulás akkor történhet meg velünk, amikor az alvás gyors szemmozgási fázisában ébredünk fel: ilyenkor szoktunk általában álmodni. Ezen fázisok 5-15 percig tartanak és körülbelül 90 percenként ismétlődnek. Ha ilyenkor ébredünk fel, izmaink meg vannak bénulva, amely egy evolúciós "fogás" is lehet arra, hogy ne kezdjünk el alvajárni, miközben álmodunk.

Mit látunk valójában, amikor álmunkból hirtelen szellemet vélünk felfedezni?

Mit látunk valójában, amikor álmunkból hirtelen szellemet vélünk felfedezni?


Azok között azonban, akikkel az alvásparalízis már megesett, olyanok is vannak, akik szellemet vagy démont érzékeltek. A kutatók szerint erre az egyik magyarázat az lehet, hogy megzavarodik az agy azon területe, ahol a saját magunkról alkotott idegi térkép van. "Lehet, hogy van egy genetikai minta a testünkről az agyunkban", vélte Baland Jalal, a UC egyik idegkutatója. Társai szerint ezen minta valószínűleg agyunk felső-közép részében, a fali lebenyekben található.

Amikor hirtelen a REM-fázis közben felébredünk, a fali lebenyek azon idegsejteket figyelik, amelyek izmainkat mozgásra késztetnék. Viszont mivel végtagjaink meg vannak bénulva, ez egy olyan zavart kelt bennünk, amelyet hallucinációként érzékelünk. "Előfordulhat, hogy démonként vagy szellemként érzékeljük azt, amikor az agyunk testünk saját képét egy elképzelt figurára vetíti rá", mondta Dr. Jalal. Mindezen jelenség magyarázhatja azt is, hogy miért hallucinálhatnak amputáltak olyan emberalakokat, akiknek ugyanazon végtagja hiányzik.

Kutatásuk teljes anyaga a Medical Hypotheses szaklapban olvasható.

Mit látnak a gyerekek?

A felnőtt agy csinál szellemet a gyerek által valósnak megélt "képzelt barátból" - mondja a pszichológus, a jósnő szerint viszont a szellemvilág létezik, és egyáltalán nem félelmetes. A gyerekek pedig valóban holt lelkekkel kommunikálnak. Érdekli több is? Kattintson ide!


Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag