Álmatlanság: amit eddig biztosan nem tudott

Okok és megoldások
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

álmatlanság, alvás, alvászavar, alvási szokások, alvászavar okai

A népesség közel tíz százalékát érintheti a krónikus álmatlanság: vagyis ha az alvási nehézségek, a gyakori ébredések legalább egy hónapig tartanak. Azonban még mindig meglehetősen keveset tudunk a betegségről.

Van, aki hajlamosabb az álmatlanságra

Vannak jó és rossz alvók: az emberek egy része könnyebben kapcsolja ki az agyát, másoknál az agy működése akadályozza meg a pihentető alvást, de az is előfordulhat, hogy gyermekkorban rossz alváshigiéniés szokásokat sajátítottak el, és azóta sincs kialakult esti rituáléjuk (amiről bizonyított, hogy segíti az elalvást). Kutatások szerint az álmatlanságnak genetikai háttere is lehet. Szerencsére, a megfelelő viselkedési minták elsajátításával, a jó szokások megtanulásával könnyebbé tehetjük az estéket.

Mi áll az álmatlanság hátterében?

Ha valaki korábban jó alvó volt (vagy legalábbis nem szenvedett álmatlanságtól), de valami miatt nem tudja kipihenni magát, két tényezőt kell megvizsgálni: a "hirtelen" okokat és az elhúzódó okokat. Az előbbi általában valami olyan esemény, ami miatt idegesebbek, feszültebbek vagy izgatottak vagyunk, és emiatt nem tudunk aludni. Ez mindenki számára jól ismert jelenség, amit okozhat egy közelgő vizsga vagy éppen az esküvőnk.

Az elhúzódó okok közül a legjellemzőbb a rossz szokásrendszer, vagyis az, hogy nincs kialakult esti rituálénk, nem ugyanakkor fekszünk le, alkoholtól reméljük az ellazulást. A hirtelen okból kialakuló alvászavart nagyon könnyű kezelni, a legtöbbször ugyanis magától elmúlik. A második esetben azonban a szokások megváltoztatása szükséges, ami hosszú és gyakran nehézkes folyamat.

Depresszió és álmatlanság: ördögi kör

A depresszió és az álmatlanság között nagyon szoros az összefüggés, és gyakran nem lehet egyértelműen megállapítani, melyik volt előbb. Az álmatlanság ugyanis könnyen okozhat depressziós tüneteket, a depresszió pedig gyakorta álmatlansággal, a pihenésre való képtelenséggel jár együtt. Az álmatlanság rontja a szorongás tüneteit is, ezért nagyon fontos, hogy a két problémát együtt kezeljék.

A jó alvóknak szerencsés génjeik vannak

A jó alvóknak szerencsés génjeik vannak


Mi használ és mi nem?

Mindenkinek van valamilyen tuti tippje álmatlanság ellen: egy bögre meleg mézes tej, egy kis pálinka, gyógynövénytea vagy egy jól bevált altató. Azonban a tabletták egy idő után elveszítik a hatékonyságukat, könnyű rájuk szokni, és megzavarhatják a normális alvási ritmust. A házi módszerek pedig vagy beválnak, vagy nem. A szakemberek szerint ezek hatásossága gyakran csak a bennük való hitnek köszönhető, de mindenképpen érdemes őket kipróbálni - ha másért nem, azért, mert ezek hozzájárulhatnak egy megfelelő esti rituálé kialakításához. Az alkohollal azonban óvatosan kell bánni, mert bár valóban lehet álmosító hatása, a segítségével nem fogunk tudni pihentetően aludni!

Nem segít, ha túl sokat agyalunk rajta

Néhány szakember szerint fontos naplót vezetni az alvási szokásainkról, például arról, hogy mikor feküdtünk és keltünk, vagy hogy hányszor ébredtünk fel éjjel. Mások szerint azonban nem érdemes túl sok figyelmet fordítani a problémára, mert akkor csak még többet stresszelünk, a feszültség pedig tovább fokozza az álmatlanság tüneteit.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag