ADHD: hízást is okoz

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

elhízás, ADHD, figyelemhiányos hiperaktivitási zavar

A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD) hozzájárulhat az étkezési rendellenességekhez és az elhízáshoz a lányok között - állapította meg a Mayo klinika tanulmánya.

A Mayo klinika kutatói egy 1000 fős mintán végzett vizsgálatban megállapították, hogy azok a lányok, akiknél ADHD-t állapítottak meg, kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak gyermekkorukban vagy fiatal felnőttként, mint azok, akiket nem érint a betegség. Azt is leszögezték, hogy ez az összefüggés nincs kapcsolatban a kezelések során alkalmazott gyógyszerekkel, például a Ritalinnal és az Adderallal.

"Van néhány biológiai mechanizmus, amelyeknek az elhízásban és az ADHD-ban is szerepük van" - mondta Dr. Seema Kumar, a Mayo klinika gyermekgyógyászati központjának kutatóorvosa. Szerinte az agy elváltozásai, amelyek az ADHD-t okozzák, az étkezési zavarokat is kiválthatják. "Az ADHD-s lányok nem képesek irányítani a táplálkozásukat és a végén túlesznek" - fejtette ki. Az alvási problémák, amelyek gyakran kéz a kézben járnak az ADHD-vel, a kutatók szerint szintén hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.

Hogyan ismerjük fel az ADHD tüneteit?

Értetlenül néz a gyermekére, mert már megint furcsán viselkedik, kielégíthetetlen mozgásigényével, harsányságával, mohó kíváncsiságával, szófogadatlanságával idegesíti, fárasztja a környezetét? Felmerült már önben a hiperaktivitás gyanúja? Kattintson!

Dr. Brandon Korman, a miami Nicklaus Gyermekkórház vezető neuropszichológusa szerint azonban a súlygyarapodás nem eleve elrendelt. Bár a Mayo kutatásai kimutatták az összefüggést az ADHD és az elhízás között, de ez nem jelenti, hogy annak mindenképpen be kell következni.

"A szülőknek, az orvosoknak és más gondozóknak proaktívan kell kialakítaniuk a gyermekek étkezési szokásait, a rendszeres testmozgást, és tudatában kell lenniük a test változásainak" - mondta Korman, aki szerint az egészséges táplálkozás és az aktív életmód fontos a megfelelő ellátáshoz.

Kumar szerint az ADHD és az elhízás közötti kapcsolat nem található meg a férfiak között, s a fiúknál ritkán jelennek meg táplálkozási rendellenességek. "Az ADHD-s fiúk általában hiperaktívak és több kalóriát égetnek, ami megóvja őket az elhízástól. Lehetséges, hogy különbségek vannak az ADHD-s fiúk és lányok étkezési szokásai között is" - mondta Kumar.

Korman egyetért azzal abban, hogy az ADHD másképp néz ki a lányok, mint a fiúk. A fiúk kifelé játszanak, a lányok meg inkább befelé fordulnak, s ez az étkezésre is szokásokra vonatkozik.

A lányokat fenyegeti a túlsúly

A lányokat fenyegeti a túlsúly

Az ADHD-sok aránya 8 és 16 százalék között lehet az az iskoláskorú gyermekek között a tanulmány háttéranyagai szerint. Ezeknek a gyerekeknek gyakran nehezükre esik tartósan összpontosítani és odafigyelni, nehéz befolyásolni a viselkedésüket, és lehet, hogy hiperaktívak. Ennek pedig a képzésük és a közösségi kapcsolataik látják kárát.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az ADHD-s gyerekek nagyobb súlyúak az átlagnál, és az ADHD tünetek kétszer valószínűbbek a túlsúlyos gyermekeknél.

Mivel az elhízás a fejlett társadalmakban (így a Mayo klinikának otthont adó Egyesült Államokban) egyre komolyabb egészségügyi problémákat okoz, a tanulmány szerzői szerint fontos megérteni a tendencia mögött álló okokat.

Forás: Medline Plus

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag