Intenzív testmozgásból is megárt a sok

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

További kutatásokra van szükséges, hogy világos legyen az intenzív testmozgás hatása a szív szerkezetére és működésére. A mozgás jó, de bizonyítékok vannak arra is, hogy a hosszú távon folytatott kemény edzések megnövelik a pitvarfibrilláció kockázatát.

Egyre több bizonyíték van rá, hogy a rendkívül intenzív testmozgás kardiotoxikus hatású, hozzájárul a szív szerkezeti változásához, amely egyeseket fogékonnyá tesz a szívritmuszavarra. A Canadian Journal of Cardiology folyóiratban erről megjelent cikk bemutatja a jelenleg ismert ellentmondásokat, és azt javasolja, hogy kezdődjenek kiterjedt kutatások az intenzív edzés, illetve a szív szerkezete és funkcionális működése közötti összefüggések feltárására.
Vannak megkérdőjelezhetetlen előnyei, ha valaki lekászálódik a kanapéról, de igen meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre a hosszú távú sport és a pitvarfibrilláció megnövekedett előfordulásának összefüggéséről is. André La Gerche sportkardiológus, a cikk szerzője nem vitatja az alacsony és közepes intenzitású mozgás előnyeit, de másképpen látja az intenzív testmozgást, különösen az állóképességi edzéseket, amelyek káros változásokat okoznak egyes sportolók szívében.

Megfejtették az intervall edzés titkát

A magas intenzitású, úgynevezett intervall edzés népszerűvé vált az utóbbi időben. Aki kipróbálta, tudja, hogy akár félpercnyi intenzív erőfeszítéssel járó mozgás rendszeres ismétlése is javítja az erőnlétünket. De miért van ez így? A kérdésre választ kapunk a svédországi Karolinska Institute kutatásából. Kattintson!

"Sok vita folyt a hosszú távú kitartást kívánó sportok edzésmódszereinek előnyeiről és relatív kockázatairól, a tudományos polémiát ráadásul a média is felkapta. Ez a tanulmány azzal foglalkozik, hogy feltárja a rendkívül intenzív testmozgás és néhány káros egészségügyi hatás közötti kapcsolat miatt növekvő aggodalom hátterében lévő, gyakran megkérdőjelezhető, hiányos és ellentmondásos tudományos állításokat" - magyarázta dr. La Gerche, aki egyébként a melbourne-i Baker IDI szív és diabétesz intézet sportkardiológiájának vezetője.

Általánosan elterjedt nézet, hogy a sportolókkal megtörtént nemkívánatos klinikai események oka az edzések által felszínre hozott rejtett rendellenesség miatti gyengeség. Dr. La Gerche kizárja az örökletes tényezőket ebből az elemzésből, ehelyett arról beszél, hogy az edzés kiválthatja a szív változását, ami viszont elegendő ok lehet a szívritmuszavarokra. A kardiológus szerint számos kérdés vár megválaszolásra ezen a területen.

A hosszú távon folytatott kemény edzések megnövelik a pitvarfibrilláció kockázatát

A hosszú távon folytatott kemény edzések megnövelik a pitvarfibrilláció kockázatát

A legfontosabbak:
  • Az élsportolók általában tovább élnek, de ez a hatás vajon a testmozgás vagy más tényezők (mint a dohányzás- és az alkoholmentes élet) következménye?
  • A sportolók állóképességi edzései összefüggenek az aritmiával?
  • Mely potenciális mechanizmusok hajlamosítják a sportolókat a ritmuszavarokra?
  • A szív krónikus átalakulása (dimenziók, tömeg és alak) a szerv sérüléshullámának következménye?
  • Miért sérül aránytalanul többször a jobb kamra egy-egy intenzív edzés után, s vannak-e ennek hosszútávú következményei?
  • Az intenzív edzés hatására megnövekszik-e az iszkémiás szívbetegség kockázata?
Habár első ránézésre ez a probléma csak a versenysportolókat érinti (akik egyébként igen sokan vannak, Magyarországon is százezres nagyságrendről lehet beszélni), de a korábban csak az élsportban látott edzésmódszerek az amatőrök között is egyre szélesebben elterjednek. Hogy ezek egészségesek-e, azt dr. La Gerche szerint ezért is egyre inkább érdemes lenne kideríteni. Erre pedig csak akkor van mód, ha igen nagy mintákon végeznek kutatást. Ilyesmire azonban eddig nem volt példa.

Forrás: Eurek Alert
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag