Hogyan lehet megelőzni az ünnepi szívinfarktust?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az ünnep nem más, mint tréfa, móka és kacagás. Apró problémák, de még hatalmas bonyodalmak is adódhatnak, a végén a szeretet úgy is győz. A családi televíziós filmekben legalább is. Meg kell a szívnek szakadni - a való világban a szívbaj azonban máshogyan néz ki.

Az ünnepi felkészülés, kemény és stresszes folyamat. Egyrészt a legtöbb embernek a munkahelyén is helyt kell állni, s aztán beszerezni az ajándékokat, beszerezni az ünnepi menühöz szükséges alapanyagokat, aztán sütni és főzni kell, a házat-lakást rendbe kell tenni. Mindeközben ott munkál a vágy (és sötét árnyékában a stressz), hogy minden tökéletesen sikerüljön, s a szeretteink a lehető legjobban élvezhessék az együttlét édes óráit. Aztán jön a mértéktelen evészet és hozzá némi ivászat, ami újabb terhelést jelent az amúgy is megviselt szervezetnek. És végül az ünnepi "romeltakarítás" következik, s mire mindennek végzünk, lehet megint munkába indulni, ami újabb ok a stressz szintjének megemelkedésére.
Ezek után csoda-e, ha az ünnepi időszakban az egészségügyi statisztikák szerint 5 százalékkal magasabb a szív- és érrendszeri problémák miatt bekövetkező halálesetek száma? Jobb tehát, ha vigyázunk magunkra. Sőt lépéseket teszünk a stressz elkerülésére, mérséklésére, megrekesztésére.

Az infarktus előjelei

Bármilyen furcsán is hangzik, a szívinfartkust több apró tünet is előre jelzi. Melyek esetén érdemes gyanakodni, illetve időben orvoshoz fordulni? Kattintson, kiderül!

 1. Tervezzen előre. Állítson fel menetrendet a bevásárlásra, a barátok meglátogatására a zűrzavar elkerülésére, ami felesleges és biztos idegeskedés alapja. De nehogy túlvállalja magát.
 2. Állítson fel reális elvárásokat. Az ünnepeknek nem kell tökéletesnek lenniük, és a hagyományokat sem kell pontosan betartani. Változik a világ, muszáj alkalmazkodni hozzá. Méghozzá úgy, hogy az a családnak a legjobb legyen. Az ünnep nem a formális tökéletességtől lesz nagyszerű.
 3. Költségvetés nélkül könnyen jön a kétségbeesés. Mielőtt nekiáll vásárolni, döntse el, hogy mennyi kiadást engedhet meg magának az ajándékokra és az élelmiszerre. Ragaszkodjon ahhoz, amit előre alaposan kiszámolt. Karácsonykor hiba, ha a pénz kerül a középpontba.


 4. A karácsonyi feszültséget jobb elkerülni

  A karácsonyi feszültséget jobb elkerülni

 5. El kell kerülni az ismert stressz-okokat. Sajnálatosan a legnagyobb stresszforrás maga a család. Mindig vannak vitát eredményező problémák, régen húzódó zűrös ügyek és olyan családtagok, akik a stressz parazsát felszítják. Kerülni kell azokat a beszélgetéseket, amelyek erre lehetőséget adnak.
 6. Tartsa fenn az egészséges szokásokat. Csak azért, mert itt vannak az ünnepek, nem kell egész nap a süteményt majszolva tévét nézni. Ha lehet, akkor egészségesen étkezzen, mozogjon és szánjon elég időt a pihenésre is.
 7. Kerítsen egy kis időt önmagára is. Időnkét kell egy negyedóra teljes nyugalomban és zavartalanságban, amikor a feszültség csökkenthető, a stressz szintje visszaszorítható, hogy felfrissülve térhessen vissza a család körébe.
 8. Kerülje a felesleges alkoholfogyasztást, különösen, ha a szíve nem tökéletes. A túl sok ivás pitvarfibrillációhoz vezethet. Ne essen túlzásba senki kedvéért sem.
 9. Ne késlekedjen, ha segítségre van szüksége. Az ünnepeket szomorúság és bánat is belengheti, különösen, ha ez az első egy szeretett személy nélkül, ha nem lehet együtt a családjával, vagy ha teljesen magára maradt. Ne féljen támogatást vagy professzionális segítséget kérni, ha indokolt.
 10. Ne halassza el az egészségügyi vizsgálatokat. Ne hagyja, hogy az elfoglaltságai, vagy az ünnepi utazásai miatt kimaradjanak az orvosi kezelések. Az egészség az első. Ha valami gondja van, keresse fel az orvosát, most és nem később.
Az ünnepek tehát megterhelők, még ha olyannyira is várjuk őket. Ezt jó szem előtt tartani, mert a testünk sem feledkezik meg róla.

Forrás: Health Central

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag